Fladdermusbelysning
Intill Henriksdalskolan finns ett område som är viktigt för flera arter fladdermöss. Här lever bland andra Sveriges vanligaste fladdermus dvärgpipistrellen, större brunfladdermus och de nära hotade nordfladdermus och brunlångöra. Längs en del av cykelvägen väster om skolan installeras en röd belysning som ska gynna fladdermössen på platsen. Skolan får även anpassad belysning, dels när det gäller hur den riktas och dels hur länge den får vara tänd.
Samtliga fladdermöss är fridlysta och fredade och det är inte tillåtet att störa dem eller deras boplatser.
Fladdermöss är flygande däggdjur, som oftast är aktiva under natten. De orienterar sig med hjälp av ultraljud (höga ljud som är ohörbara för människan), är beroende av mörker som skydd mot andra rovdjur och vågar inte ge sig ut på väl upplysta platser. För att minimera ljusspridning och gynna fladdermöss har Vellinge kommun installerat gatlyktor med en speciell röd belysning. Det röda ljuset påverkar aktiviteten hos fladdermöss betydligt mindre än det vita ljuset. Tilläggas kan att det röda ljuset även är gynnsamt för nattaktiva insekter, som är den huvudsakliga födan för fladdermöss.
Belysningen är närvarostyrd för att öka i styrka när någon rör sig längs vägen för att sedan återgå till ett minimum. Den är aldrig helt släckt för att öka trygghetskänslan för oss människor.
Brunlångöra. Kroppslängd: 4,2-5,3 cm. Vingspann: 24-28,5 cm
Brunlångöra kännetecknas av dess långa öron och bruna päls. Det är en av Sveriges vanligare fladdermusarter som har sitt utbredningsområde från Skåne upp till Västerbotten. Brunlångöra påträffas framför allt i olika skogsmiljöer men även kring gårdsmiljöer, kyrkogårdar, parker och trädgårdar där den kan finna lämpliga koloniplatser i stora byggnader.
Illustratör: Bettina Ekdahl
Nordfladdermus. Kroppslängd: 5,4-6,4 cm. Vingspann: 24-28 cm
Nordfladdermus kännetecknas av sin mörkbruna päls med ljusa hårslingor. Det är en av Sveriges vanligaste fladdermusarter som har sin utbredning från Skåne upp till norra Lappland. Nordfladdermus påträffas i flera olika naturmiljöer och även i stadsmiljöer där det finns tillgång till trädmiljöer. Arten använder hålträd eller byggnader som koloniplatser.
Illustratör: Bettina Ekdahl
- Publicerad:
- 12 november, 2024