Familjehem
Alla barn har rätt till en trygg och stabil hemmiljö. Ibland räcker inte föräldrarnas förmåga att ta hand om sina barn till. Eller så har barnet skickats av sina föräldrar från ett land där krig och oroligheter råder och barnet behöver därför ett tryggt och stabilt hem i Sverige.
Självservice
Att vara familjehem, vad innebär det?
Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar. Du kan bo i lägenhet mitt i stan eller en villa på landet, vara ensamstående, gift eller sambo. Ha egna barn eller inga barn. Det som krävs är en trygg livssituation, tid och engagemang. Genom att dela din vardag kan du vara med och förändra någon annans vardag och framtid. Om du vill bli familjehem görs en utredning av din situation, med hembesök och kontroll i olika register. En bedömning av dig som familjehem görs och en matchning med ett barn sker.
När ett barn placeras i ett familjehem beror det alltid på någon form av bristande omsorg. Och varje barns historia är unik. Många gånger kan släktingar eller andra närstående bli familjehem för barnet. De ska alltid komma i fråga i första hand. Barn som bor i familjehem ska ha kontakt med föräldrar och andra viktiga vuxna. Samarbetet med den biologiska familjen och socialtjänsten är en viktig del i uppdraget som familjehem. Hur länge barnet bor i familjehem kan variera. Målet är att barnet, om möjligt, ska återförenas med sin ursprungsfamilj. Eftersom orsakerna till att barn och unga placeras i familjehem varierar och barnen kommer från olika bakgrunder behöver vi en stor bredd på familjer som vill bli familjehem.
Samarbete kring barnet
Att vara familjehem handlar om att vara en del i ett team och samarbeta med en familjehemssekreterare, en barnsekreterare, barnets familj och dess nätverk. Samarbetet syftar hela tiden till att se till att barnet får den omsorg som det behöver inom olika livsområden, till exempel hälsa och skolgång.
Hur blir man familjehem?
Om du har en stabil livssituation, tid och både känslomässigt och praktiskt utrymme har du möjlighet att bli familjehem. Du kan vara gift, sambo eller ensamstående och bo på landet eller i stan, i hus eller i lägenhet. För att bli familjehem krävs att man genomgår en så kallad familjehemsutredning som bland annat innebär kontroll i polisregister och socialregister samt genomgår en lämplighetsintervju. Familjehem erbjuds handledning, råd och stöd av kommunen samt utbildning.
Jourhem
Ett jourhem är en person eller familj som tar emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd. Barnet bor i jourhemmet under en kortare tid, vanligtvis 4-6 månader, tills det antingen kan åka hem till sin familj igen eller tills det placeras i till exempel ett familjehem. Som jourhem får du stöd och vägledning i ditt uppdrag.
Kontaktfamilj
En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem vanligtvis var tredje helg och en vecka på sommaren. Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut och därför behöver vi också trygga vuxna med olika styrkor som vill bli extrafamilj till någon annans barn.
Det finns många olika anledningar till att ett barn kan behöva en extrafamilj med stabila och trygga vuxna. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utvidgat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt. Det är ett mycket uppskattat stöd för många barn och deras föräldrar och kontaktfamiljen blir ofta viktiga personer i barnets liv.
För att vara kontaktfamilj behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att ni har en stabil livssituation samt har tid, plats och engagemang för att ta hand om ett barn. Om du och din familj vill bli kontaktfamilj görs en utredning av din situation, med hembesök och kontroll i olika register. En bedömning av dig som kontaktfamilj görs och en matchning med ett barn sker.
Kontaktperson
En kontaktperson kan fungera som en vän eller medmänniska, ett stöd i vardagen eller ett sätt att utöka sitt sociala nätverk. Det kan handla om att ta promenader tillsammans, gå och fika eller andra aktiviteter som passar för just er. Det finns olika typer av kontaktpersoner och kan se ut på många olika sätt. En kontaktperson kan stötta ett barn eller en ungdom.
Ekonomisk ersättning
Ekonomisk ersättning utgår utifrån SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) rekommendationer.
Intresseanmälan
Om du är intresserad av att ha uppdrag som familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson använder du e-tjänsten överst på denna sidan. För mer information, kontakta Vellinge Direkt.
- Senast uppdaterad:
- 18 september 2024 09:53