Rökfria miljöer
För att skydda människors hälsa är rökning förbjudet i flera typer av lokaler och utomhusmiljöer. I och med den nya tobakslagen som trädde i kraft i juli 2019 så utökades rökförbudet till fler miljöer än tidigare.
Förbudet att röka i vissa miljöer finns till för att skydda människor från att bli utsatta för passiv rökning. Passiv rökning kan innebära att även du som inte röker får i dig farliga ämnen som orsakar hälsoproblem bara genom att andas in rök från en cigarett någon annan i området röker.
Särskilt känsliga för detta är barn och unga samt personer med astma, allergier och annan överkänslighet. Det är viktigt att alla ska kunna vistas i offentliga miljöer utan att utsättas för farlig tobaksrök.
Dessa lokaler och utomhusmiljöer ska numera vara rökfria:
- lokaler som är avsedda för förskola, skola eller annan verksamhet för barn- och ungdomar
- skolgårdar och förskolegårdar
- lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård
- gemensamma lokaler i bostäder och inrättningar med service eller vård, t.ex. sällskapsrum och gym
- kollektivtrafiken och i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med kollektivtrafiken
- områden i anslutning till kollektivtrafiken som t.ex. busshållplatser och tågperronger. Även biljetthallar och gångbanor vid busshållplatser och perronger omfattas av förbudet
- restauranger och andra serveringsställen, som t.ex. kaféer och barer
- uteserveringar till restauranger och kaféer
- inhägnade platser avsedda för idrott
- lekplatser som allmänheten har tillträde till
- entréer till lokaler såsom butiker, bibliotek, biografer och teatrar.
I och med den nya tobakslagen omfattas också fler typer av produkter av rökförbud. Dessa är t.ex. elektroniska cigaretter, örtprodukter för rökning, vattenpipa och rökstenar.
Om du blir störd av rök i en miljö som bör vara rökfri ska du i första hand vända dig till den som ansvarar över miljön. Det kan vara en fastighetsägare, kommunen, restaurangägaren eller ansvarig för kollektivtrafik/busshållplatser. Om det inte hjälper kan du höra av dig till miljöenheten.
- Senast uppdaterad:
- 22 september 2020 08:53