Köldmedier
Köldmedier är ämnen som ingår i värmepumpar, kylar, frysar och luftkonditionering. Du som ansvarar för anläggningar av en viss storlek ska rapportera till kommunen. Det är också viktigt att du känner till och följer de regler som gäller för installation och skötsel av utrustningar som innehåller köldmedier.
Köldmedier används i anläggningar som ska värma upp eller kyla ner omgivningen. De finns i kylar, frysar, luftkonditioneringsaggregat och värmepumpar. Ofta innehåller köldmedier ämnen som skadar ozonskiktet och som bidrar till växthuseffekten. Syftet med reglerna är att förhindra utsläpp av fluorerade ämnen som fungerar som kraftfulla växthusgaser.
Ditt ansvar
Det är du som är ägare av aggregat med köldmedia som har ansvaret för att följa reglerna på området. Att inte utföra de kontroller som krävs, att inte rapportera före den 31 mars eller att anlita en obehörig tekniker medför att man får betala en miljösanktionsavgift samt en extra tillsynsavgift.
Som ägare av aggregat ska du:
- Se till så att dina aggregat blir kontrollerade inom fastställda kontrollintervaller av en certifierad entreprenör hos ett kylserviceföretag.
- Rapportera till miljöenheten om ditt köldmedieinnehav och se till att rapporten kommer in i tid, mellan 1 januari och 31 mars året efter det år rapporten gäller.
- Se till så att aggregat som skrotas tas omhand på rätt sätt under kontrollerade former av en certifierad kyltekniker. Om alla aggregat på anläggningen skrotas ska du underteckna ett skrotningsintyg som skickas till miljöenheten. Om bara enskilda aggregat i en anläggning skrotas redovisas det i årsrapporten för det år då skrotningen ägde rum.
- Informera miljöenheten minst sex veckor i förväg om du planerar att installera nya aggregat där köldmedieinnehållet är 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mer.
- Om du låter installera ett aggregat som inte är hermetiskt slutet ska en installationskontroll utföras av en certifierat kylservicetekniker i samband med installationen.
- Informera miljöenheten skriftligt om anläggningen får en ny ägare.
Anlita certifierade servicetekniker
Det är viktigt är att att du alltid anlitar behöriga kylservicetekniker. Det gäller vid service av aggregat, vid den lagstadgade läckagekontrollen och vid andra ingrepp i köldmediesystemet på din anläggning. Om du behöver ett installationsintyg ska det också tas fram av en certifierad tekniker. För dig är det en trygghet att de här företagen är väl insatta i krav och rutiner, till exempel för vad köldmedierapporten ska innehålla.
Vad du ska göra beror på aggregatens storlek
Reglerna för vad som ska göras bygger på mängden koldioxidekvivalenter (tidigare gällde kilo köldmedia).
- Kontroll av att aggregatet inte läcker ska göras för alla platsbyggda aggregat och enhetsaggregat med köldmedier som motsvarar 5 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) och mer. För de flesta aggregat får det gå högst ett år (365 dagar) mellan två periodiska kontroller. För aggregat från 50 ton CO2e får det gå högst 180 dagar och för aggregat från 500 ton CO2e högst 90 dagar mellan två på varandra följande kontroller.
- Om din anläggning innehåller aggregat vars totala köldmediemängd tillsammans motsvarar 14 ton CO2e eller mer ska en årsrapport lämnas in till miljöenheten under perioden 1 januari till senast den 31 mars året efter det år som rapporten avser. Bara kontrollpliktiga aggregat (över 5 ton CO2e) ingår i beräkningen av den totala köldmediemängden.
- Du ska informera miljöenheten skriftligt minst sex veckor innan installationen utförs om du låter installera ett aggregat vars köldmediainnehåll motsvarar 14 ton CO2e eller mer. Det kallas att skicka en underrättelse.
Årsrapportens innehåll
Den årliga rapporten till miljöenheten ska innehålla följande uppgifter:
- operatörens/verksamhetsutövarens namn och organisationsnummer,
- fastighetsbeteckning
- anläggningens adress (både anläggningens fysiska plats och utdelningsadress, om de är olika)
- kontaktuppgifter, med fakturaadress
- namn och certifikatnummer på teknisk personal
- datum för läckagekontroll av aggregat
- anlitad certifierad kylentreprenör
- mängd och typ av köldmedier som är installerat
- mängd köldmedier som fyllts på vid service och underhåll
- omhändertagen mängd köldmedier för återvinning och bortskaffning.
Årsrapporten ska undertecknas av en representant för den som ansvarar för aggregaten.
Avgift
För miljöenhetens granskning av årsrapporter får du betala en fastställd handläggningsavgift enligt kommunens taxa.
Skicka dokumentationen till miljöenheten
Årsrapporter, underrättelser om ny anläggning, skrotningsintyg och annan dokumentation ska skickas till miljöenheten i Vellinge kommun, 235 81 Vellinge eller med e-post vellinge.kommun@vellinge.se
Kontakta ditt kylserviceföretag eller miljöenheten i Vellinge om du har frågor om reglerna.
Läs mer på Svenska Kyl & Värmepumpsföreningens hemsida
- Senast uppdaterad:
- 16 september 2020 13:55