Hoppa till innehåll

Studieresa Helgoland

Första veckan i maj åkte eleverna på NA-programmet på en fyra dagar lång studieresa till Helgoland, som ligger mitt ute i Nordsjön.

Flygfoto Helgoland
Bildkälla: Wikipedia

Eleverna som läser fördjupningskursen marinbiologi i årskurs tre, började studieresan med att besöka de jättelika tidvattensområdena i Vadehavets nationalpark längs den tyska västkusten.

Eleverna är på grannön Düne för att titta på sälar

Efter en natt på vandrarhemmet i Büsum avgick färjan morgonen därpå till Helgoland som ligger sju mil ut i Nordsjön. Väl på plats fick de uppleva stora havsfågelkolonier, sälar, fågelringmärkning och mycket annat.

Helgoland må vara tämligen okänd i Sverige men har historiskt sett haft stor betydelse, bland annat som militärbas under första och andra världskriget. Efter att ha tillhört Danmark, Storbritannien är ön idag en del av Tyskland.

Som lite kuriosa kan vi berätta att August Strindberg gifte sig här med den österrikiska författarinnan Frida Uhl år 1893.

Trots att vädret var ovanligt kallt och blåsigt för årstiden är alla glada och nöjda, men lite trötta. Medföljande lärare på studieresan var Felix Heintzenberg och Pär Vamborg.

Knubbsäl

Havssulor

Helgolands västra klippor som består av röd sandsten

Havssula

Publicerad:
8 maj, 2019