Hoppa till innehåll

Måkläppen

Under perioden 1 november till 31 januari kan du gå ut på Sveriges sydvästligaste spets Måkläppen, den sandiga halvön som sticker ut från Falsterbonäset.

Måkläppen

Måkläppen är naturreservat sedan 1971 och är en häckningsplats för kustfåglar som ejder, gråtrut och silvertärna. Men framförallt är det en plats som grå- och knubbsälar älskar. Måkläppen är den största uppehållsplatsen för grå- och knubbsälar i södra Östersjön, så att gå ut här en kall vinterdag ger garanterat en fantastisk naturupplevelse.

Var parkerar jag?
Du parkerar vid Falsterbo strandbad och promenerar sedan till Måkläppen via Flommen. Skyltar med hänvisning finns efter Hagarondellen.

Jag hörde något om en shuttle, var ligger hållplatsen?
Shuttlen åker mellan Falsterbo Strandbads parkering och Naturmagasinet, som ligger intill Flommens golfklubb. Tåget går följande datum under Måkläppssäsongen: 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, trettonhelgen samt alla helger i januari. Ungefärlig avgång för tåget är hel- och halvtimme från Falsterbo strandbads parkering mellan kl. 09.00-13.30.

Var ligger Naturmagasinet?
Naturmagsinet ligger på Siegburgska vägen 6 i Falsterbo. Här hittar du en permanent utställning som beskriver Vellinge kommuns unika natur och djurliv. Utställningen riktar sig till både skolor, invånare, besökare och är öppet på helger och lov mellan kl. 09.00-15.00. Naturmagasinet kommer att vara en av flera utgångspunkter för vandringar, guidningar och naturaktiviteter för barn.

Hur långt är det?
Från Falsterbo strandbad till Naturmagasinet är det cirka 1,5 km. Därefter väntar en promenad på cirka 6 km innan ni när framme på Måkläppen. Räkna med utflykten tar mellan tre och fyra timmar.

Finns det toaletter?
Offentliga toaletter finns utmed Flommen på vägen till Måkläppen. Toaletterna stängs 15 november och ersätts med bajamajor på parkeringen vid Flommens GK.

Kan jag gå var jag vill på Måkläppen?
Länssyrelsen har infört permanenta skyddzoner för att minska störningarna för djurlivet. Det innebär att det inte längre är möjligt att gå lika långt ut på Måkläppen som tidigare. Det finns tydlig skyltning som visar var det inte är tillåtet att gå. En tumregel är också att hålla avstånd med minst 50 meter till sälarna.

Måkläppens zoner

Är vägen till Måkläppen tillgänglighetsanpassad?
Stora delar av vägen ner till Måkläppen är orörd natur med sand. Därför rekommenderas besökare att inte ta med rullstol eller barnvagn.

Är det tillåtet att ta med sig hund?
Nej, det är inte tillåtet.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida. Måkläppen | Länsstyrelsen Skåne

Senast uppdaterad:
4 november 2024 10:45