Hoppa till innehåll

Stora Hammars kök

Vi står för delaktighet, måltidspedagogik och att mat är ett livslångt förhållande som vi vill sätta en god grund till.

Varje dag serverar vi mat till 700 gäster som är från våra minsta ettåringar till våra äldsta gäster i årskurs 9.
Frukost, lunch och mellanmål är det som erbjuds varje dag i en stor variation.
Stefan Ek är kökschef.

Bra matvanor och god mat är något vi i köket på Stora Hammar arbetar hårt för. Vi sätter vår meny med omsorg och lyssnar aktivt in elevernas önskemål.
I köket arbetar vi från grunden med våra råvaror, detta innebär att vi kan ta steget längre i vår garanti på säker kost.

Vår lunch på Stora Hammar serveras alltid dagens lunch (en huvudrätt som kan vara kött, fågel, fisk, vilt eller vegetarisk), vegetariskt alternativ, dagens soppa, vegetariskt surprise, vår stora salladsbuffé samt vår brödbuffé med smör och röror.

Vårt menykoncept är:

Som elev och vårdnadshavare är ni alltid välkomna med frågor och/eller feedback kring det som serveras.

Vi är en skolrestaurang och kökspersonal som är prisbelönta med olika priser. Över tio år har vår skolrestaurang haft topplaceringar i White Guide Junior med Årets Skolrestaurang, Årets Gastronomiska rektor, Årets Hållbara Offentliga Restaurang, Årets klimatkök, Årets Gröna skolmåltid, Årets Skolmatsrätt och Årets skolkock.
Våra Vinster är:

Vi är även Svenska Mästare 2019 i Storkök och vunnit Arla Guldko 2023 Bästa Matglädjeskola, som räknas som matbranschens Oscar.

Vi arbetar och bygger vår skolmat efter våra fem grundpelare: God, Pedagogiskt, Hållbart, Möjlighet att påverka och Glädje.

God:
Vårt första, och faktiskt viktigaste, jobb är att laga god mat. Det är dock så, att vällagad mat också är nyttig. Genom att använda skonsamma matlagningsmetoder bevaras näringsämnen, samtidigt som råvarornas smak, färg och konsistens förblir tilltalande. I kombination med en varierad meny utgör det en god grund för elevernas kost. Vi anser att god mat är självklart varierande för alla men använder vi oss av en favoritmeny, stora valmöjligheter och en aktiv guidning så kan man locka våra gäster genom att servera vår vällagade frukost, lunch och mellanmål med blotta ögat. God mat är ett helhetsintryck av atmosfär, mötet med gästen, produkten, smaken och själva rummet. Vilket vi jobbar aktivt med – varje dag!

Pedagogisk:
All personal på Stora Hammar äter pedagogiskt, ett led i att säkerställa våra gästers måltidssituation. Vuxna förebilder verkar för goda stunder genom att äta all mat som serveras, visa vad en balanserad måltid är och smaka på nya maträtter med positiv inställning. Den pedagogiska måltiden medför även en lugn och trivsam måltidsmiljö och kring matbordet förs då även en naturlig dialog kring maten.
För oss handlar pedagogik om att skapa förtroende och en förståelse för mat. Ett matintresse som kommer följa dom livet ut. Det skapar vi genom matlabb, skapar samarbeten, pedagogiskt värdskap - vara tillgängliga för frågor och funderingar och självklart genom att skapa nyfikenhet och matlust. Alla människor har rätt till sin egen smak, man skall aldrig uppleva eller känna press kring måltiden.

Hållbart:
Stora Hammars skolkök har tilldelats certifieringen SILVER av KRAV. På Stora Hammar serverar vi 70% ekologisk mat och har uppnått KRAV-certifierade med steg 2. Det betyder att minst 50% av alla varor måste vara KRAV-märkta. KRAV-märkt mat bidrar till hållbarheten i världen från djur och natur till det goda i hälsan hos våra barn och elever. Tillsammans med våra barn och elever arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet och dokumenterar dagligen vårt tallrikssvinn i matsalen för våra gäster att följa.
Vi källsorterar, komposterar matavfall och använder endast miljövänliga rengöringsmedel.

Men hur man en vrider och vänder på allting så börjar all hållbarhet med en bra, planerad och hållbar meny. En meny som är tilltalande, god och presenteras på ett sådant sätt så att man vill att maten hamnar i magarna i stället för i slasken. Våra gäster har en chans att komma in i samma restaurang varje dag, hela året om. Då är det vår skyldighet att leverera på topp och göra det så inbjudande och mysig atmosfär som det bara går, samtidigt ge en toppen lunch med ett leende på läpparna och ge en guidning genom våra maträtter som våra elever har varit med om att önska!

Mål och visioner har vi många av men för oss är det allra viktigast att vara i nuet och göra varenda dag speciell och göra det bästa jobbet man bara kan för att skapa nya känslor, traditioner, minnen, smakupplevelser och glädje!

När det kommer till hållbarhet så arbetar vi mycket med vårt Pedagogiska värdskap tillsammans med våra pedagoger som står för den Pedagogiska Måltiden i skolresturangen och i klassrum.

Delaktighet/ Möjlighet att påverka:
För att skapa en Vi-känsla på skolan och skapa en chans att påverka skolmaten och sin matsituation till det bästa möjliga så arbetar vi efter att alla har en röst.

Vi har olika forum för Matprat. Ett koncept som skall vara en del av läran på skolan. Delaktighet och samtidigt skapa relationer mellan elever, pedagoger, rektorer och kökspersonalen.
Våra olika Matprat:

Glädje:
Matglädje kan man hitta överallt. Till exempel i nya smakupplevelser, barndomsminnen, utflykter, i gott sällskap, wow-upplevelser, nyfikenhet, favoritmat, atmosfär och i gemenskap. Allt detta vill vi skapa med vår måltid på Stora Hammar

Publicerad:
21 september, 2020