Ordningsregler
På Stora Hammars skola ska varje elev nå så långt som möjligt i sin kunskapsinhämtning. Alla elever ska känna sig trygga och alla elever ska trivas och må bra.
Ur Skollagen 2010:800 5 kap:
5§ Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero (5 kap. 3§ skollagen). De ska utarbetas under medverkan av personal, elever och elevernas vårdnadshavare och följas upp på varje skolenhet. Rektorn beslutar om ordningsregler (5 kap. 5§ skollagen).
På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa studiero i skolan. Ordningsreglerna revideras utifrån behov, och i samverkan med elevrådet samt vårdnadshavare i verksamhetrådet.
Stora Hammars ordningsregler ska ge vägledning för eleverna, alla vuxna i skolan samt vårdnadshavare om förhållanden eller situationer som rör miljön i skolan. De ska bidra till att skolan blir en trygg och stimulerande plats dit våra elever och skolans medarbetare känner lust att gå.
Om skolans ordningsregler inte följs kommer skolans personal att arbeta utifrån vår åtgärdstrappa som har som syfte att vi ska få eleven att ändra ett beteende. Målet är att vi tillsammans ska arbeta för att skapa en trygg och trivsam skolmiljö. Skollagen föreskriver ett utredningskrav om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt eller om en elev gjort sig skyldig till en allvarlig förseelse. Det är rektorns ansvar att se till att saken utreds. Samråd ska även ske med elevens vårdnadshavare.
På skolan som elev har jag både rättigheter och skyldigheter.
Ledord: Jag bryr mig om mig. Jag bryr mig om dig. Jag bryr mig om oss. Jag bryr mig om den här platsen. På Stora Hammar tar vi ett gemensamt ansvar för den arbetsmiljö vi vistas i.
Bemötande
- Vi hälsar på varandra.
- Jag respekterar andra och bidrar till en positiv stämning genom att använda ett vårdat språk och ha en trevlig ton mot andra.
- Jag tar ansvar för det jag säger och gör.
Eget ansvar
- Jag kommer förberedd och i tid till lektionerna med rätt material.
- Jag stannar inom skolans område till och med årskurs 7.
- Jag är rädd om mina och andras saker.
- Elevskåp finns för årskurs 4–9. Jag står själv för hänglås till sitt skåp och skriver under skåpsavtalet
- Jag följer skolans förbud mot:
- nötter
- godis
- läsk
- energidryck
- tobak och nikotin
Matsituationer och raster
- Jag har på̊ mig kläder efter väder då jag ska vara ute på̊ rasterna till och med årskurs 6.
- Jag använder en låg samtalston i matsalen, sitter på̊ min plats och lämnar den i fint skick.
Trygghet och studiero
- Jag går lugnt inomhus.
- Jag talar i en låg samtalston inomhus.
- Jag bidrar till en skolmiljö fri från kränkningar, hot och våld genom att använda ett vårdat språk, respektera och lyssna på andra.
- Jag följer regeln om att det är förbjudet att kasta snöboll inom skolans område.
Respekt för varandra
- Vi hälsar på varandra
- Jag respekterar andra och bidrar till en positiv stämning genom att använda ett vårdat språk och har en trevlig ton till andra överallt.
- Jag repsketerar andras tid och behov av studiero.
- Jag tar ansvar för det jag säger och gör.
IT-användande
- Jag följer skolans mobilpolicy (se nedan).
- Jag har min iPad/dator laddad och klar när skoldagen startar.
- Jag är rädd om de enheter jag får låna av skolan och vårdar dessa väl.
- Jag utför endast skolarbete på iPaden/datorn.
- Jag skriver inte något på nätet som är kränkande för andra. Jag följer lagar kopplade till detta område.
Mobiltelefoner på Stora Hammars skola:
- F-6 och fritids: Mobilfri skoldag. Om mobiler tas med till skolan ska dessa ligga i väskan och vara ljudlösa. De tas med på eget ansvar.
- Åk 7–9: Mobiltelefonerna förvaras av vuxen under lektionstid om du har med den till skolan. Lärarna ska samla in mobilerna vid uppstart av lektion och lämnar sedan ut dem när lektionen slutar.
- Skolan tar inte ansvar för förlust/stöld eller skada av mobiltelefoner man har tagit med sig.
- Vi filmar och fotograferar inte varandra.
- Mobilpolicyn innefattar även smartklockor.
Om jag inte följer mobilreglerna:
- Steg 1: Mobiltelefonen omhändertas under resterande del av lektion
- Steg 2: Mobiltelefonen omhändertas under resten av dagen. Läraren som omhändertagit telefonen enligt 5 kap. 22§ ska via Haldor informera vårdnadshavare och skriva en dokumentation.
- Steg 3: Om steg 1 och steg 2 upprepas vid flera tillfällen, så omhändertas mobiltelefonen för att hämtas av vårdnadshavare i skolan.
Konsekvenser
Åtgärder och konsekvenser ska stå i proportion till förseelsen. Vi arbetar alltid i första hand med samtal och dialog för att komma till rätta med problem att följa trivselreglerna. Andra åtgärder som kan vara aktuella är tillsägelser, utvisning ur klassrum, skriftlig varning och omplacering.
Bemötande
Om verbala och skriftliga kränkningar sker kommer personalen att ingripa. Samtal kommer att föras med elev och vårdnadshavare kontaktas. Incidentrapport kommer att skrivas. Om elev är delaktig i bråk eller slagsmål som innebär en fysisk kränkning kommer personalen att ingripa. Om det inte hjälper att prata med eleverna får vuxna handgripligen sära på̊ dessa. Incidentrapport kommer att skrivas. Berörda vårdnadshavare blir kontaktade. Handlingsplan kan upprättas, polisanmälan kan bli aktuell om händelsen är allvarlig. I sällsynta fall kan det bli aktuellt med avstängning eller omplacering.
Problematisk frånvaro
Om elev inte kommer i tid eller skolkar vid upprepade tillfällen kommer personalen att prata först med eleven och sedan med vårdnadshavare. Vid upprepade tillfällen med ogiltig frånvaro kommer elevhälsan att kontaktas. Om frånvaron blir problematisk kommer elev och vårdnadshavare bli kallade till elevvårdskonferens. Handlingsplan upprättas. Problematisk skolfrånvaro anmäls till huvudman.
Störande/farliga föremål
Om elev har med sig störande/farliga föremål under skoltid kommer läraren att omhänderta detta/dessa. Beroende på föremålets art får elev tillbaka föremålet efter skoldagens slut, alternativt måste föremålet hämtas av vårdnadshavare.
Skåp
Om låset måste klippas upp på̊ grund av borttappad nyckel/glömd kod utgår ingen ersättning från skolan. Skolan förbehåller sig rätten att klippa upp hänglåsen om det finns anledning att misstänka att det förvaras otillåtna saker i skåpet. Om detta sker ersätter skolan låset. Elever i åk 4-9 ska skriva under skåpsavtalet.
Tillsammans skapar vi en trygg och trivsam skolmiljö.
Vi har tagit del av ovanstående ordningsregler.
Underskrifter, Datum:
_________________ ______________________
Elev Vårdnadshavare
ANDT
Stora Hammars skola är en skola fri från innehav och användande av alkohol, tobak och nikotin, narkotiska preparat, dopningspreparat samt medel som används vid sniffning/boffning, exv. lustgas och lösningsmedel.
Elever och personal uppmanas att på olika sätt bidra till att motverka bruk/missbruk av nedanstående.
Definition, regler
En tobaks-/nikotin-/alkohol- och drogfri skola innebär:
Vellinge kommun har beslutat att tobaksfri skoltid gäller på samtliga kommunala skolor.
Att rökning är förbjuden i alla lokaler avsedda för skolverksamhet samt inom skolans övriga områden. Detta gäller även bruk av snus.
Att all hantering, såväl bruk som innehav, av e-cigaretter är förbjuden.
Att medförande, förtäring, överlåtande och försäljning av alkoholhaltiga drycker är förbjuden i och runt skolans lokaler samt utemiljöer.
Allt bruk, innehav, överlåtande och försäljning av narkotiska preparat samt dopningspreparat är förbjudet. Detta gäller även narkotiska läkemedel när dessa inte används i medicinskt syfte.
Att all hantering och bruk avseende sniffning/boffning är förbjuden.
Att samtlig personal verkar för att användande av alkohol samt tobak och nikotin undviks.
Att samtlig personal verkar i linje med gällande alkohol- och tobakslagstiftning.
Att samtlig personal verkar i linje med gällande narkotika- och dopningslagstiftning.
Ovanstående är delar av den övergripande handlingsplan som gäller för samtliga kommunala skolor i Vellinge kommun.
- Senast uppdaterad:
- 19 maj 2025 11:05