Hoppa till innehåll

Naturnära

Välkommen till Naturnära

I Vellinge kommun har vi nära till naturen, vi är faktiskt den kommun i Sverige som har mest skyddad natur i förhållande till ytan. Över 60 procent av markytan är skyddad genom tio naturreservat och ett marint reservat på totalt 13 500 hektar.

Genom projektet Naturnära så vill vi göra det enklare att upptäcka vår natur och sprida information om våra unika natur och kulturvärden. Detta inkluderar bland annat skötsel och utveckling av bland annat våra vandringsleder, exempelvis Skåneleden som sträcker sig 4,2 mil genom några av kommunens vackraste naturområden samt några av våra naturreservat, men även naturrelaterade skolprojekt, som ”Vi möts i Arrie”, där alla fjärdeklassare får en heldags utomhuspedagogik, lovaktiviteter, och grön feriepraktik under sommarmånaderna. I projektet så ingår också samverkan med olika event och föreningar, och inte minst ambitionen att skapa fler ”gröna” arbetstillfällen för våra kommuninvånare.Just nu pågår en restaurering av gräsområdet runt Naturmagasinet i Falsterbo med fokus på biologisk mångfald.

Naturnära är en del av Arbete och etablering och operativt ansvariga är Niklas Wahlqvist och Emma Lundh.

Nyheter och aktiviteter

7 juli, 2022

Träffa Vellinge kommuns två nya hästar på Falsterbo Horse Show

Två nya hästar har skapats till årets Falsterbo Horse Show. Här kan både gammal och ung ha kul och vara med! Välkommen in i Vellinge kommuns monter för att mata, sitta på hästarna eller delta i vår namntävling!
14 juni, 2022

Digital tipspromenad juni och juli

Har du gått den digitala tipsrundan än? Nu finns det en ny tipspromenad med tema Världsmiljödagen! Starta vid Naturmagasinet och njut av en härlig och kunskapsfylld promenad!
1 juni, 2022

Vi möts i Arrie

"Vi möts i Arrie” ingår i projektet Naturnära och är ett samarbete med Skånska landskap. Projektet inkluderar alla Vellinge kommuns fjärdeklassare. Under en dag samlas klasserna i Arrie. Barnen tilldelas vars ett djur som de representerar under dagen och blir allt mer ett med naturen ju längre dagen går.
21 april, 2022

Upprustning av utemiljön vid Naturmagasinet

Naturnära och Arbete och etablering är i full gång med att rusta upp utemiljön nere vid Naturmagasinet i Falsterbo. Följ arbetet här!
19 januari, 2022

Fullt ös på Naturmagasinet!

Naturmagasinet i Falsterbo är öppet hela året. Under sälsäsongen kan du dessutom ta tåget dit! Det är gratis och ett nöje för hela familjen! Sälsäsongen på Måkläppen är öppen november-januari. Passa på att göra en utflykt med familj och vänner innan sälsäsongen är slut för detta året.