Mat, lunch i grundskolan

Vi är stolta över våra KRAV-certifierade kök som dagligen serverar barnen/eleverna god, ekologisk mat av mycket hög kvalitet! Maten lagas från grunden och när doften av nybakat bröd sprider sig i korridorerna är det lätt att känna matglädje! På den här sidan kan du läsa mer om hur vi arbetar med kosten på Vellinge kommuns skolor och förskolor, länkar till matsedeln och kökens miljöpolicy. Måltiderna i den pedagogiska verksamheten ska vara goda, varierade, näringsrika och serveras i en lugn och trivsam miljö. På varje skola ska det finnas en restaurang och välutbildad kökspersonal. Skolrestaurangerna ska arbeta för en miljömässigt hållbar utveckling. Till vår hjälp har vi kvalitetssäkringsverktyget Skolmatssverige.se samt Kravs och White Guide Juniors kvalitetskriterier.

Hållbara och lärande måltider, tillsammans är vi starka!

Köksmästarna och kökscheferna i Vellinge kommun sammarbetar i ett nätverk för att dela erfarenheter och hela tiden utveckla skolmåltiderna. Det är en av förklaringarna till att vi år efter år fortsätter att placera oss i den absoluta toppen, något vi förståss är mycket stolta över! För att vi ska lyckas krävs ett engageman och sammarbete genom alla led. Alla behövs om man ska stanna kvar i toppen. Politiker, rektorer, administrativa chefer, kockar och pedagoger- tillsammans ger vi Vellinge kommuns elever skolmat i världsklass!

Köksmästarna 2015
Köksnätverket i Vellinge kommun, uppifrån och ner: Johan Stjernfeldt, David Gustavsson, Rickard Hansson, Christopher Öberg, Mats Holmström, Jonas Persson, Mikael Andersson, Andreas Rank, Jimmie Bogge, Christer Nyman, Fredrik Ljung

Vad blir det för mat?

Matsedeln hittar du på din grundskolas hemsida, i V-klass eller via appen Skolmaten (till iPhone eller Android).

Allergi och specialkost

Om du behöver specialkost på grund av allergi, religösa eller etiska skäl får du mat anpassad efter dina behov. Prata med måltidspersonalen i din skolrestaurang, eller administartionen, på din skola så får du en blankett för anmälan av specialkost. Tänk på att om du ska ha specialkost på grund av allergi behöver vi även ha ett läkarintyg för att kunna erbjuda ditt barn säker mat.

Möjlighet att påverka

Som elev eller vårdnadshavare på någon av våra skolor är du alltid välkommen att vända dig till din skolas köksmästare för att ställa frågor eller lämna synpunkter!

På varje skola ska det dessutom finnas matråd där elever, lärare och kockar sammarbetar för att utveckla måltiderna och måltidssituationen. Vi använder även elev och personalenkäterna som finns i verktyget Skolmatssverige.se för att årligen undersöka vad elever och personal tycker om skolmaten och måltidsmiljön. På flera av våra skolor har vi även matråd där vårdnadshavarna ges möjlighet att engagera sig. På andra har man möjlighet att engagera sig genom verksamhetsråden. Det är ett forum där representanter för politiker, skolledning, pedagoger och vårdnadshavare träffas för att diskutera frågor som rör skola, förskola och fritidshem. Om du är intresserad kan du kontakta din skolas administration.

Tångvalla
Jonas, köksmästare på Tångvalla i full fart med att sprida matglädje.

White Guide Junior

White guide junior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helheten kring skolmåltiden. Juryn besöker ca 300 nominerade skolor och bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Utav dessa går ca 60 vidare till att få ett omdöme i boken White Guide Junior. (Tänk Guide Michelin)Vinnarna koras med pompa och ståt på White Guide Junior galan där ca 500 av Sveriges absolut bästa skolkockar, måltidspedagoger, politiker, måltidschefer chefer deltar. De senaste två åren har galan hållits på Malmö Live i Malmö och är en stjärnspäckad tillställning med skolmatsengagerade digniteter inom matsverige såsom Tina Nordström, Linda Lemke och Leif Mannerström.

Tina Nordström delar ut 1:a pris till Tove Thyni som blev Årets Gastronomiska Rektor på White Guide Juniorgalan 2017
Tina Nordström delar ut 1:a pris till Tove Thyni som blev Årets Gastronomiska Rektor på White Guide Juniorgalan 2017. På bilden tillsammans med Herrestorpskolans kökschef Laila Hedlund.

Lärande måltider med måltidspedagogik!

Vi vet att hållbara matvanor påverkar både prestation, hälsa och inlärning. Därför gäller det att börja i tid. Vårt fokus är till en början yngre barn. Med leken som metod får barnen utveckla sina smakupplevelser, sitt ordförråd och sina preferenser. De involveras i förberedelserna av frukost, lunch och mellanmål och får lära sig laga mat. Deras självförtroende växer liksom intresset för att äta mer frukt och grönt, ja till och med att odla grönsaker!

Måltidspedagogik handlar framför allt om att kockar och pedagoger tillsammans arbetar med mat och måltider integrerat i den pedagogiska verksamheten, både teoretiskt och praktiskt. Metoden grundar sig i såväl mat- och måltidskunskap och pedagogik, som läroplanen för förskola och skola samt de nationella folkhälso- och miljömålen.

Under två år har vi arbetat tillsammans med de andra nordiska länderna i ett EU-projekt som fokuserar på barns rätt till bra mat. Södervångsskolan och Skanörs skola har haft elever och kockar med i projektet som bloggat för BoMiN. Vi har gjort studiebesök på Island och på Åland där vi har fått se hur man på olika vis kan arbeta praktiskt med barn och mat. Köksmästaren och en av förskollärarna på Herrestorps förskola har gått en utbildning till handledare i måltidspedagogik i sammarbete med Nationellt centrum för måltiden och Jordbruksverket. Under våren 2015 hölls även en grundutbildning i måltidspedagogik med kockar och pedagoger från Södervång, Stora Hammar, Skanör, Sandeplan och Herrestorp.

Idag har vi kontinuerligt barn i köken på flera av våra förskolor och skolor, från två års ålder till elever i årskurs nio. Att träna sina förmågor i köket är otroligt uppskattat både bland stora och små! Vi har även ett par skolor som använder kökets verksamhet som en tillgång i arbetet med elever med särskilda behov. På Herrestorpskolan har man exempelvis ett väl fungerande samarbete mellan köket och grundsärskolan.

f40
Daniela Fei i köket med med sina småkockar.

Hållbara måltider, med siktet på ekologiskt och närproducerat!

Offentlig sektor i Sverige har som mål att 25 procent av maten ska vara ekologisk, men i Vellinge satsar vi högre än så! Minst 50% ekologiska livsmedel ska vi ha och de flesta kommunala skolor och förskolor ligger idag betydligt högre än så. Vi fortsätter hela tiden att utvecklas och i skrivande stund ligger Vellinge kommuns skolkök på hela 73% ekologiska råvaruinköp, något som är helt unikt i landet! Arbetet är en del av Vellinge kommuns lokala miljömål som säger att "inköpen av ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet bör i enlighet med kommunens upphandlingspolicy öka" . Vi har även arbetat fram en egen miljöpolicy för de kommunala köken. Svenskproducerad mat är något vi värnar om och när vi kan använder vi oss av lokalt producerade råvaror.
Miljöpolicy för Vellinge kommuns skolkök (PDF-dokument, 61 kB)

Stort intresse för hållbar utveckling

Det är roligt att det är så många ute i landet som uppmärksammar det fantastiska arbete som Vellinges kommunala kök gör i vår satsning på hållbar utveckling. Här kan du ta del av två artiklar i Magasin Måltid, och SvD där vi beskriver lite mer om hur vi arbetar för att uppnå så goda resultat.

"Hållbar utveckling, KRAV 90%"
"vellinge kommun, en framgångssaga" Magasin Måltid
SvD (PDF-dokument, 448 kB)

Vi vann ekomatsligan 2015, 2016 och 2017!

För tredje året i rad har Vellinge kommun tagit hem första pris i Ekomatsligan. I år med ett snitt på 80% ekologisk mat i kommunens skolor.  Skåne dominerade toppen i årets Ekomatsliga. Vellinge vann hela ligan, Lund kom två och Malmö trea tillsammans med Örebro kommun. Lund vann också ekomatspriset för högst andel ekologiska inköp. Region Skåne blev årets bästa ekolän, med 39 % eko.

Ekomatsligan 2017
Christoffer Öberg, AndrijaSkuranj, Christer Nyman, Stefan Ek, Marlene Berggren,Thomas Hult, Mikeal Andersson och
Caroline Hansen tog emot 1:a pris i ekomatsligan 2017 för Vellinge kommuns räkning.

Fina Placeringar i Lilla ekomatsligan

I årets Lilla Ekomatsliga deltog 90 förskolor och skolor från hela landet. Stora Hammar kom på femte och Herrestorp på sjätte plats med sina höga andelar ekomat i skola och förskola. Båda skolorna/förskolorna var bland de 14 som fick gulddiplomet på Nordic Organic Food Fair (NOFF) på mässan i Malmö den 17 november. Där för att ta emot priset var Mikael Andersson och Susanne Friej, två förgrundsgestalter inom arbetet med ekologisk skolmat i Velinge kommun. För att få Ekomatscentrums gulddiplom krävs att maten består av över 75 procent ekologiska livsmedel. Länk till EkoMatCentrum

Sussie och micke lilla ekomatsligan
Mikael Andersson och Susanne Freij tog emot gulddiplom i Malmö. 

Kravmärke

Vellinge först i Sverige att KRAV -certifiera alla skolor på steg 2

Under 2014 och 2015 har samtliga skolrestauranger KRAV-certifierats på nivå 2, med minst 50% ekologiskt. Läs gärna mer om Krav på KRAVs hemsida.

Herrestorp,Tångvalla och Stora hammar KRAV -certifierade enligt nivå 3 med minst 90% KRAV godkända råvaror!
KRAV 3

I gott sällskap med Byskolan i Södra Sandby, som var den första skolan i sverige att bli KRAV ceritfierad nivå 3, är nu både Herrestorps, Tångvallas och Stora Hammars förskola/skola KRAV -certifierade enligt steg tre med över 90% ekologiska råvaror. Köket på Herrestorp serverar dagligen cirka 550 portioner, Stora Hammar 700 och Tångvalla hela 900 portioner på fyra verksamheter. Det är enormt mycket hårt arbete och engagemang som ligger bakom detta. Grattis Herrestorp, Stora Hammar och Tångvalla! Vi kan bara instämma med inspektörens ord "Det är härligt att se sådan ordning och engagemang!".

Projektet "Ekologiskt till hundra procent"

Under de tre år som projektet pågått har vi uppnått fantastiska resultat som vi är mycket stolta över. Vi har numera klart högst andel ekologiska råvaruinköp i hela landet och fortsätter bara att bli bättre. Kommunens nya livsmedelsupphandling är en av de saker som gjort detta möjligt, men den ökade medvetenhet och kompetens som projektet lett till har varit en viktig faktor. Vi har byggt ett värdefullt kocknätverk där vi arbetat framgångsrikt med minskat matsvinn, inspirerar varandra och delar med oss av kunskaper och erfarenheter. Vi har nu även flera olika sammarbeten med andra nätverk i Sverige och har satt Vellinge på den gastronomiska skolmatskartan.

Projektet finansierades av Region Skåne och avslutades i juni 2015. Projektledare var Mikael Andersson som är köksmästare på Stora Hammar skola.

Skolmatsverige.se

I Vellinge kommun har vi ett politiskt beslut på att samtliga Vellinge kommuns skolkök ska arbeta med kvalitetssäkringsverktyget Skolmatsverige.se. Skolmatsverige är ett webbaserat, kostnadsfritt verktyg som hjälper grundskolor och kommuner att utvärdera, dokumentera och utveckla kvaliteten på sina skolmåltider - utifrån ett helhetsperspektiv. Verktyget är resultatet av ett sammarbete mellan bla. folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och SKL- Sveriges kommuner och Landsting. Läs gärna mer på Skolmatsverige.se

Nya utmärkelser för skolmaten 2018

Ekomatsligan 2018

Vellinge kommun vann den 21 maj för fjärde året i rad, nu med 80 % ekologiskt. För det fick de äran och ett guldmärke på det diplom som räcktes över av miljöminister Karolina Skog.

Lund och Vellinge fick också dela på årets Svekomatspris. De redovisade högst andel svenska ekologiska inköp under 2017, 48 % vardera. Diplom och pris delades ut av Ekologiska Lantbrukarna.

Vidare knep Vellinge det andra Ekobrödspriset för högst andel ekologiska brödinköp under 2017, 73 %.