Snart kan du låna böcker på kvällstid i Höllviken

Många som arbetar har svårt att hinna till biblioteket under ordinarie öppettider. Nu ska det bli ändring på det, då meröppet införs på Höllvikens bibliotek.

Höllvikens bibliotek

- Vi gjorde en enkätundersökning bland våra besökare 2012 och den visade tydligt att många har svårt att hinna hit. Många pendlar, och önskar senare öppettider och även öppet på söndagarna. Nu möter vi det behovet, säger bibliotekarie Caisa Svärdén.

Meröppet införs i slutet av april och det innebär att man kan besöka biblioteket även på kvällstid då det är obemannat. Biblioteket kommer att vara tillgängligt klockan 10-22, sju dagar i veckan, förutom vid enstaka storhelger. För att ta sig in ska man ha fyllt 18 år, anmält intresse och fått behörighet, och förbundit sig till att följa vissa ansvarskriterier. Besökare tar sig in genom ett passersystem via lånekort och kod.

- Det känns jätteroligt att vi nu kan erbjuda detta, och jag tror och hoppas att många kommer vilja använda sig av det. Jag ser framför mig att folk kommer hit för att plugga, för att träffas med sin bokcirkel eller för att hänga tillsammans med familjen. Eller bara att man kommer och gör det man behöver göra på biblioteket, fast när det passar bäst för en själv, säger Caisa Svärdén.

En hel del säkerhetsåtgärder har vidtagits inför starten av meröppet. Det har bland annat installerats ny belysning och ett högtalarsystem som talar om när det närmar sig stängning. Dörrar har säkrats och larmet på toaletten har kopplats om till larmcentralen.

Studiebesök hos bibliotek som redan infört meröppet har visat att det fungerar mycket bra, och några tecken på att det lett till stök eller stölder har inte gått att se.

- Tvärtom! Det verkar som att besökarna tar ett stort ansvar och det ger ett mervärde för alla, säger Caisa Svärdén.

Biblioteket i Höllviken är det första i kommunen att införa meröppet. Om allt faller bra ut så kan det bli aktuellt att införa det även på de andra biblioteken.

Caisa Svärdén är bibliotekarie på Höllvikens bibliotek