Lillgårdens vård- och omsorgsboende

Lillgården är ett vård- och omsorgsboende för dig med psykisk funktionsnedsättning. Målet för arbetet är att öka din självständighet i vardagslivet.

Vi arbetar utifrån ett rehabiliterande och salutogent förhållningssätt. Det betyder att dina resurser, förmågor och det friska lyfts fram.

Kontaktperson

Du får en kontaktperson och tillsammans upprättar ni en genomförandeplan för dig. Där står det tydligt hur personalen ska hjälpa och stödja dig i din planering och hantering av dina vardagssysslor och fritidsaktiviteter.

Personal

Lillgården är bemannat dygnet runt. All personal har erfarenhet av och kompetens kring psykiska funktionshinder. Flertalet är högskoleutbildade och samtliga har genomgått grundutbildning inom psykiatri och kognitiv beteendeterapi.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning i personalstyrkan.

Boende

Lillgården har 16 stycken tvårumslägenheter som hyrs i andra hand. Lägenheterna är ljusa med balkong eller uteplats. Du möblerar med egna möbler. Tvättstuga finns i huset. Det finns ett gemensamhetsutrymme om du vill träffa personal och grannar. På baksidan finns en lummig trädgård.

Måltider

Inga gemensamma måltider serveras. Personalen hjälper dig med det du behöver kring måltiderna. Det kan till exempel vara att göra en matsedel, planera inköp, handla eller att stödja dig vid matlagningen.

Aktiviteter

Gemensamhetsutrymmet är öppet klockan 18-21. Här finns alltid personal tillgänglig. Du kan titta på TV, lyssna på musik, spela spel och träffa grannar. Du har dessutom möjlighet att följa med på kvällspromenad med personal och övriga boende.

På helgerna gör vi ibland utflykter. Det finns också möjlighet att vara med i gruppaktiviteter, till exempel matlagningsgruppen.

Kommunikation

Lillgården är centralt beläget i Vellinge med gångavstånd till buss. Bussförbindelse till Malmö, Näset och Trelleborg. För mer information, se Skånetrafiken.

Besök

Du bestämmer när du vill ha besök av dina vänner och anhöriga. Övernattning är möjligt efter överenskommelse med personalen. Anhörigstöd bedrivs av Aktivitetshuset Kornet i form av informationsträffar och samtalsgrupper.

Avgifter

Hyran faktureras månadsvis av VellingeBostäder. Avgift för omvårdnad och mat tas inte ut för boendet på Lillgården.

Dina läkemedel betalar du själv. Läkarbesök på boendet kostar som ett besök på vårdcentralen. Det går bra att behålla din husläkare om du vill.

Ansökan

För att få plats på särskilt boende krävs ett biståndsbeslut. Ansökan görs hos biståndshandläggare vid Omsorgsavdelningen, telefon 040-42 50 00.

Kontakta oss

Lillgården ligger på Perstorpsgatan 29 i Vellinge.

Enhetschef

Viveka Andersson
Telefon: 040-42 56 96
viveka.andersson@vellinge.se