Familjernas Hus

Familjecentralen Familjernas Hus hittar du i centrala Vellinge, här arbetar vi tillsammans kring barnfamiljen. Du kan komma till öppna förskolan tillsammans med ditt barn i ålder 0-6 år eller få hjälp och stöd av barnmorskemottagning, barnavårdscentral eller socionom från familjeteamet.

Vi på Familjernas hus vill sprida kunskap och trygghet till blivande föräldrar och småbarnsföräldrar och vara en naturlig mötesplats där det sociala nätverket kring familjerna stärks. Vi finns i fräscha, nyrenoverade lokaler på Stortorget 6, Vellinge.

Öppettider

Under följande tider är samtliga verksamheter bemannade:

Måndag 8.30-15.30

Tisdag 8.30-11.30

Torsdag 8.30-15.30

Fredag 8.30-11.30

För varje verksamhets specifika öppettider följ länk till respektive verksamhets hemsida.

Sommaröppettider

Under sommartid (v 26-33) är alla verksamheter bemannade följande tider:

Måndag 8.30-15.30

Tisdag 8.30-11.30 (Barnmorskegruppen obemannade v 30-31)

Torsdag 8.30-15.30 (Barnmorskegruppen obemannade v 30-31)

För varje verksamhets specifika öppettider följ länk till respektive verksamhets hemsida.

Samarbete över olika yrkeskategorier

På Familjernas Hus samlas flera olika yrkeskategorier och arbetar tillsammans kring barnfamiljen. Målet för verksamheten är att utifrån hela familjens livssituation främja en god hälsa hos barn och föräldrar.

Barnmorskemottagning

Varmt välkomna till Barnmorskegruppen Öresund. Vi erbjuder graviditetsövervakning med ultraljud, gynekolog och en unik förberedelse inför förlossning och föräldraskap så att er graviditetstid blir fylld av trygghet, inspiration och glädje. Här får du även hjälp med preventivmedel, cellprov, sexuell hälsa och sexologmottagning. Besöken hos oss är kostnadsfria För tidsbokning ring 0771-191 191 eller boka online via www.bmgo.se

Barnavårdscentral

När du har fått barn är du välkommen till oss på Barnavårdscentralen Vellinge Vi ger dig stöd under ditt barns uppväxt. Du bestämmer själv hur ofta du vill träffas och vad du vill ha hjälp med. Alla besök och undersökningar är gratis.

Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare som är specialistutbildade för vård av barn. Vi utför bland annat hembesök, vaccinationer och undersökningar av ditt barns hälsa och utveckling fram till skolstart. Du kan även få råd och stöd om amning eller om ditt barn är sjukt.

Öppen förskola

Välkommen till Herrestorp Öppna förskola i Familjernas Hus! Du som har barn mellan 0-6 år är välkommen till oss. Hit kan du komma utan att boka tid för att delta i aktiviteter, leka, skapa, sjunga, lyssna till sagor eller bara vara. Du som vuxen följer med ditt barn och ansvarar för barnet under vistelsen här.

Socionom

Att vara småbarnsförälder innebär ett stort ansvar och kan ibland vara svårt. Socionomen på Familjernas Hus kan ge stöd t.ex. i form av enskilda samtal. Samtalen kan handla om: Stöd i föräldrarollen, relationsproblem, gränssättning, uppfostran och anknytning. Rådgivningen kan också handla om frågor om vart man ska vända sig i olika situationer eller att få stöd i kontakten med olika myndigheter.

Att ha kontakt med socionomen är kostnadsfritt och omfattas av sekretess. Det förs inga journaler eller annan registrering. Socionomen i Familjernas Hus kommer från kommunens familjeteam. Familjeteamet som helhet finns också i samma hus, läs mer om Familjeteamet här.

Kontakt

Du kan kontakta Familjernas Hus på telefon 040-635 42 11 eller via e-post till Familjernas hus samordnare Karin Eriksson.

Hitta hit

Familjernas Hus ligger i centrala Vellinge på adressen Stortorget 6 med ingång från Lilla torg.

Familjernas Hus är ett samarbete mellan verksamheter inom Vellinge kommun, Region Skåne och Barnmorskegruppen i Öresund AB.

Vår vision

Trygga familjer redo för framtiden

Värdegrund för Familjernas Hus

Grunden i vår verksamhet baseras på FNs barnkonvention för att stärka barns ställning såväl i familjen som i samhället. Viktiga ledord som genomsyrar vår verksamhet: glädje, gemenskap och delaktighet.

Vi skapar glädje genom att vi bryr oss om och är positiva till varandra och våra besökare. Vi välkomnar olikheter genom att vara nyfikna på människan.

Alla familjer är välkomna till oss, här bygger vi gemenskap genom möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta kunskaper och erfarenheter.

På Familjernas Hus lyssnar vi på varandra och alla har rätt att få uttrycka sin mening och känna delaktighet.

Stängda dagar i maj

Onsdag 16/5 och torsdag 17/5 håller Barnmorskegruppen Öresund, BVC och Öppna förskolan i Familjernas Hus stängt pga Familjecentralskonferens, Familjeteamet finns på plats somvanligt.