Vellinge kommun vinner Ekomatsligan - för tredje året i rad

För tredje året i rad hamnar Vellinge på förstaplats i Ekomatsligan. Hela 80 procent av alla inköp till kommunens kök under 2016 var ekologiska, och det innebär att Vellinge är bäst i Sverige när det gäller ekologiska matvaror i offentliga kök.

Prisutdelning Ekomatsligan 2017

På diplomet, som delades ut i Stockholm den 29 maj, står det följande:

"Vellinge kommun har med rejäl råge nått det nationella målet: 60 procent ekologisk konsumtion i offentlig sektor och Ekomats guldnivå 75 procent. Andel ekologiskt: 80 procent."

Vellinge var första kommun i landet att nå Ekomatcentrums guldnivå, 75 procent ekologiska inköp, och fick ett guld-märke på sitt diplom.

På andra plats i ligan hamnade Lund och tredjeplatsen delades mellan Malmö och Örebro.

Det är tredje året i rad som Vellinge toppar ligan, och andelen ekologiskt har under dessa åren varit 57 procent, 72 procent och nu alltså 80 procent.

Men det här var inte det enda priset som delades ut. Vellinge kommun tog också emot diplom för Ekobrödspriset, för störst andel ekologiska brödköp bland Sveriges kommuner och bidrag till en mer hållbar framtid. Andelen ekologiska brödköp låg på 65 procent. Detta pris delades ut för första gången förra året och även då var det Vellinge kommun som kammade hem förstapriset.

Priset från Ekomatsligan delas ut av Ekomatcentrum, som delar ut diplom till kommuner, landsting och regioner som nått upp till 30 procent ekologiskt. Ekobrödspriset delas ut av Ekomatcentrum och Polarbröd.

Diplom Ekomatsligan 2017

Ekobrödpriset 2017