Nyckelöverlämning på Omtankens hus

I Omtankens hus ska lägenheter och olika typer av verksamheter för äldre samlas under ett och samma tak. Huset är ett nollenergihus och lever upp till marknadens allra tuffaste miljökrav. Nu är bygget klart och i dag lämnade Skanska officiellt över nycklarna och ansvaret för fastigheten till Vellinge kommun.

Omtankens hus

Våren 2016 togs första spadtaget för projektet som är Vellinge kommuns största satsning någonsin på målgruppen äldre kommuninvånare, Omtankens hus i Höllviken.

I huset finns bland annat 85 lägenheter, fördelade på tre och fem våningar. Det är ett nollenergihus, vilket innebär att det beräknas producera lika mycket eller mer energi än vad det förbrukar, bland annat genom effektiv bergvärme och ett tak täckt av solpaneler. Byggnaden klassas som miljöbyggnad silver och mörkgrön på Skanskas gröna karta.

Omtankens hus

Nyligen stod det klart att KPA Pension går in investerar 200 miljoner kronor i Vellinge kommuns första gröna obligation, och denna obligation finansierar hela Omtankens hus.

Reception inne i Omtankens hus.

Omtankens hus rymmer 57 vård- och omsorgslägenheter, 28 omsorgslägenheter, en vårdcentral, en lunchrestaurang och en konferenslokal. Inflyttningen till lägenheterna påbörjas i april, restaurangen öppnar i maj och verksamheterna invigs i juni.

Reception inne på Omtankens hus.

I dag lämnade Skanska över nycklarna till Vellinge kommun, som nu officiellt tar över ansvaret för huset.

– Idag är en betydelsefull och stor dag. Vi är många som följt bygget på avstånd och väntat och längtat. Nu äntligen kan planeringen och förberedelserna inuti starta upp på riktigt och inom en månad börjar huset fyllas med liv, rörelse och aktiviteter. Jag hoppas alla kommer trivas och att det blir en riktigt uppskattad mötesplats, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Skanska lämnar över ansvaret till Vellinge kommun.

Vy från terrassen på Omtankens hus.