Chatta med Carina Wutzler den 13 november kl. 12-13

Vilka frågor vill du ställa till kommunstyrelsens ordförande? Ta chansen att chatta med Carina Wutzler! Chatten börjar fredagen den 13 november, kl. 12, men du kan skicka in din fråga redan nu.

Chatten är nu avslutad! Tack för att du deltog! En del frågor återstår och Carina kommer att svara på dem i efterhand!

Ann-Christin: Ställde en fråga om fibrer häromdagen,varför kontaktar ni inte vederbörande i gatan när ni sätter igång att gräva, kom inte hem aromdagen, 4 stora kassar i bilen, fick sitta och vänta 1 timme och lovade höra av sig men inget hände. (09 nov 11:39)
Carina Wutzler: Hej! Vi kommer att skicka frågan vidare till Vesab. Självklart är det viktigt med bra och tydlig information. (13 nov 12:03)
Maj-Louise: Vellinge kommun har avtal med migrationsverket om att ta hand om ensamkommande ungdomspojkar. Det finns ett boende i Falsterbo, ett håller på att byggas på södervång, ett i Hököpinge och ett i Höllviken. MEN hur många flerboende platser behöver vi bygga för att klara av den att ta vår andel av de ensamkommande ungdomspojkarna? Som jag har förstått det så finns det inte plats till så många på varje boende. (09 nov 21:31)
Carina Wutzler: Hej! Inflödet av ensamkommande barn är stort, vi får anvisningar varje vecka, vilket är en stor utmaning för oss att lösa. Framtiden är oviss med tanke på det som händer i vår omvärld. Vi gör vårt bästa för att lösa vårt åtagande på bästa sätt. (13 nov 12:06)
Maj-Louise: Jag har alltid uppskattat att Vellinge kommun alltid handskas varsamt med skattemedlen! Och nu har jag förstått vi inte heller nästa år ska höja skatten. Normalt tycker jag det är bra men under rådande omständigheter så blir det troligen så att staten kommer lägga på kommunen kostnader av sällan skådat slag. I det läget tycker jag och många med mig att det är viktigt att vi ändå ser till kärnuppgifterna för en kommun så som äldreomsorg, skola och annan social verksamhet bibehålls på nuvarande service nivåer och inte sparas in på för att finansiera något som staten bär största ansvaret. Jag vet att detta inte är en fråga men skulle gärna höra din åsikt om denna idé! (09 nov 21:40)
Carina Wutzler: Hej! Staten ska ta ansvar för sina åtaganden och skicka pengar till kommunerna. Jag ser inte att vi kommer att behöva skära ner på vår ordinarie verksamhet. (13 nov 12:07)
Anna: Jag och många med mig såg fram mot kallbadhuset i Skanör. Inför valet verkade det klart att det skulle byggas. Idag hörs inget om bygget. När ska det byggas och var? (09 nov 21:44)
Carina Wutzler: Hej! I ny detaljplan, som håller på att tas fram för Skanörs hamn, finns ett kallbadhus med. Tyvärr har Länsstyrelsen synpunkter på förslaget, och vi försöker nu hitta andra lösningar för ett kallbadhus i Skanörs hamn, placerat i norra delen. (13 nov 12:09)
Tobias L: Varför böjer sig Vellinge kommun ner inför Malmö/Trelleborg i flyktingfrågan. Många och då menar jag majoriteten har röstat och velat ha det som dem hade det innan när det kommer till flyktingar i Vellinge kommun. Varför sviker M sina väljare i Vellinge? (10 nov 03:49)
Carina Wutzler: Hej! i den uppkomna situationen måste vi hjälpas åt. När det gäller mottagningen av flyktingar kommer det hända mycket. Bland annat kommer ett nytt lagförslag innebära att Vellinge kommer att få ett utökat mottagande. (13 nov 12:12)
Mellan-Greviebo: Planerar kommunen att anlägga cykelvägar till och från Mellan Grevie och Västra Ingelstad eller Östra Grevie när vi nu får tågförbindelse till Malmö? Mellan-Greviebor erbjuds ingen annan kollektivtrafik utöver skolbuss och vi och våra barn måste cykla på farliga landsvägar för att nå tågstationerna. Ingår förbättrad cykelinfrastruktur i kommunens planer för framtiden? (10 nov 10:20)
Carina Wutzler: Hej! Det finns med i vår översiktsplan. Vi trycker på Trafikverket för att hitta en lösning. Trafikverket tycker inte frågan är lika prioriterad som vi gör. (13 nov 12:13)
Ninmoj: När ska det byggas lägenheter utmed väg 100 i Höllviken? Undrar också över vår förtjusande rondell när man kommer in i Höllviken. Finns det planering för fler lägenheter, då man helst vill bo kvar i kommunen när man inte orkar med hus o trädgård? Tack o ha en bra dag. (10 nov 11:01)
Carina Wutzler: Hej! Rondellen kommer att göras vid under 2016. Lägenheter planeras på flera ställen i Höllviken. Planen Lilla hammar är tyvärr överklagad, lägenheter planeras även på Kronodalsområdet och på gamla Mariastugans tomt. De kan förhoppningsvis vara klara om några år. (13 nov 12:15)
Mark Veal: Hej Carina, rondellen Nyvångsvägen/Storevångsvägen i Skanör vad var tanken bakom den här rondellen? Känns som man köra nästan till Falsterbo Ridklubb för att kunna svänga in på Nyvångsvägen. (10 nov 15:24)
Carina Wutzler: Hej! Håller med dig. Ska skicka frågan vidare till tekniska avdelningen. (13 nov 12:16)
Anonym: Hej Carina . Vi träffades under sommaren och jag tog upp ungdoms jobben under middagen . Jag är fortfarande inblandat i olika projekt och skulle kunna hjälpa till med rätt typ av support i från er ,Patric Börjesson. Ni kan nå mig på pb@enigraf.se (10 nov 18:54)
Carina Wutzler: Hej! Vi håller på med ett arbete för att motverka ungdomsarbetslöshet. Vi ber att få återkomma i frågan! (13 nov 12:18)
Jonas: En mycket stor andel av vår vänkrets har flyttat till Vellinge kommun för att skolorna är bra och de sociala problemen är få. Vi ser i förbindelse med flyktingkrisen nu hur systemen i Sverige utmanas stort, och kommunerna pressas in i omöjliga situationer. AK Batra har vaknat sent och nu undrar vi hur du kommer agera för att inte Vellinge kommun ska hamna där många andra kommuner nu står. Kan du svara på hur många flyktingar som ska tas emot i kommunen under 2016 och framåt?, samt hur ni kommer agera i situationen? och helst utan generella beskrivningar och otydlighet. Mvh Jonas (10 nov 19:13)
Carina Wutzler: Hej! jag önskar jag kunde svara på hur många vi ska ta emot. Det kan jag inte, för jag vet inte. Vi har inte fått information än från Migrationsverket, vilket i sig är bekymmersamt. Ny lagstiftning kommer att innebära fördelning till kommuner. Min ambition är att vi ska lösa detta på ett bra sätt, men jag håller med om att vi har en stor utmaning framför oss. (13 nov 12:20)
Helena : Hej Carina! Jag undrar bara en sak. Vad ska ni (samhället) göra med +100 000 flyktingar om det inte lyckades för vanlig invandrare (inte skadat med krig, osv) att hitta vilket jobb som helst för 1 enstaka människa som bodde 8 år i Sverige? Vi pratar om en frisk människa, som kan 4 språk, har alla möjliga utbildningar (bl.annat utbildning från Sverige: LU, Malmö högskolan). Jag vill jobba och betala skatt men tyvärr måste konstatera att det är omöjligt. Bodde sedan 2007 i Malmö! VAR FINNS JOBB? Jobb och INTE FALSKA JOBB ANNONCER? Jag ALLDRIG har fått något jobb i Sverige utan par månaders vikariat eller timlön inom städ. 6 000 ansökningar i alla möjliga kommun, alla möjliga tjänster, 100-tals vänner och bekanter som nätverk! INGET JOBB! Fortfarande inget jobb! Sista gången var det faktisk städjobb på Förenade Care i Skanör (med 2 högutbildningar). Jag ser att ni ska bygga baracker för flyktingar. Och vad ska ni göra vidare? Vem ska betala för mat bostads, skolor och vård. Vem ska betala vill jag fråga? Om ni har planer att flyktningar kommer på jobbmarknaden en dag kan ni visa mig var finns jobb nu. Jag har redan gick på sfi, utbildnings validering, AF registrering för många år, osv. Kan du tipsa var finns 1 arbetsplats för mig nu? Det är ju visst jag som ska betala skatt att betala sociala frågor, även att bjuda ngn till flyktingar. (10 nov 19:26)
Carina Wutzler: Hej! Jobbfrågan är viktig, och jag hoppas att rikspolitiken kommer med en rad förändringar som gör att det blir lättare för människor att komma in på arbetsmarknaden. Det behövs för många olika grupper. I Vellinge försöker vi hitta modeller för att underlätta för människor att få jobb. Det gäller tex kontakter med näringslivet, praktikplatser, validering, samverkan med arbetsförmedlingen, individuella planer och mycket annat. (13 nov 12:25)
Magnus C: Hej Carina, Varför efterlevs inte regln med 24 timmars parkering i Vellinge? Den 25/7 anmälde jag en bil som stått "långtidsparkerad" vid återvinningsstationen, Vallgatan. Ny anmälan görs 24/10 då bilen fortfarande står kvar, anmälan gjord via kommunens app. Begärde återkoppling men har fortfarande inte hört något och bilen står fortfarande kvar dock inte i samma skick. (10 nov 22:09)
Carina Wutzler: Hej! Detta låter inte bra. Vi ska undersöka vad som inte fungerat. (13 nov 12:26)
Mike: Hur länge skall Hötoftavägen vara avstängd mot väg 101. Blir väldigt lång omväg om man väntar leverans ifrån lastbil. (11 nov 10:13)
Carina Wutzler: Hej! Vi får återkomma med svar när vi tittat på detta. (13 nov 12:28)
Lisa: Har en konstant oro över hur Sverige överhuvudtaget ska klara den pågående massinvandringen. Vid varje middagssamtal med vänner undrar alla: Varför agerar ingen. Jag är varken rasist eller inhuman, men nu måste vi säga ifrån och slå till nödbromsarna. Jag hoppas att Vellinge noggrant överväger möjligheterna och begränsar kaoset som flertalet andra kommuner nu landar i. Vad kommer du göra nu när kraven på Vellinge om mottagande sannolikt ökar? Just nu behövs det en stark ledare som vågar säga ifrån. Övriga Europas länder har redan insett begränsningarna, så du skulle vara långt från ensam. (11 nov 14:31)
Carina Wutzler: Hej! Jag delar din oro. Jag har tryckt på och fortsätter att trycka på min partiledning, vilket har gett vissa resultat. Fler åtgärder behövs. Jag viker inte ner mig. (13 nov 12:29)
Fredrik: Ni hade möte om att lägga ut Postiljonen m.fl till entreprenörer. Hur gick det med detta? Kommunens sjuksköterskor har drabbats på bred front av utmattning de senaste åren, när ska ni fatta att ta ansvar för detta? Jag är övertygad om att de flesta i kommunen kan tåla en skattehöjning för att ha en hållbar äldrevård. Kontrollera gärna fakta med Unosson och Byström. Fredrik Umark (12 nov 09:29)
Carina Wutzler: Hej! Vi är medvetna om att det har funnits en del problem inom sjuksköterskeorganisationen. Man jobbar med att ta tag i dessa. När det gäller postiljonen är den verksamheten redan utlagd på entreprenad sedan flera år. (13 nov 12:32)
Carina: Undrar om rondellen som vi först möts av i Höllviken/näset kommer att få en trevligare profil? Idag ser den förfärlig ut. Är den fulaste i Europa! (12 nov 09:44)
Carina Wutzler: Hej! Håller med om att den inte är vacker. Går allt som den ska får den ett annat utseende under 2016. (13 nov 12:33)
Carina: Vi är många Höllvikenbor som skulle vilja ha en hyreslägenhet. Kommer man att bygga hyresrätter? När i tiden och var i såfall? (12 nov 09:48)
Carina Wutzler: Hej! Hyresrätter planeras på Kronodalsområdet och på Mariastugans gamla tomt. De beräknas vara färdiga inom 3-5 år. (13 nov 12:34)
Patrik: Hej Carina, hur ser du på vad Vellinge eventuellt ställs inför gällande immigrationen? Vågar jag fortsätta rösta på M för en bra skolgång för mina barn. På riksplanet känns det som man fullständigt tappat beslutsfattningen hoppas inte detta smittar av sig lokalt i Vellinge. Hälsningar M i 25 år (dock ej längre på riksplanet) (12 nov 14:14)
Carina Wutzler: Hej! Vellinge ska ha Sveriges bästa skola även i framtiden. Håller med dig om att det känns handlingsförlamat på riksplanet, men i Vellinge står vi upp även när det blåser. Det betyder att vi måste ta vårt ansvar för det som händer, samtidigt som vi på riksplanet måste visa mer handlingskraft för en långsiktig och hållbar lösning. (13 nov 12:37)
Peter Kvarnmark: När skall rivningen av St Hammar skola vara klar ? Trodde stora huset var K-märkt ? Vad skall byggas på tomten? Tack på förhand . (12 nov 19:46)
Carina Wutzler: Hej! Rivningsarbetet pågår, men jag vet inte exakt när det är färdigt. Planen är att det ska bli ett äldrecentrum, med boende för äldre, en äldrecentral. Dessutom kommer bostadsrätter och hyresrätter att byggas. Ny detaljplan är på väg upp för antagande. (13 nov 12:39)
Eva: När det skall byggas nya boende i kommunen benämner ni de som både "tillfälligt boende" och "permanent boende", är dessa enkom för flyktingar av olika slag eller läggs de ut i vår bostadskö på veboa? Läste om nytt boende i Vingelstad där en normal tvåa skall kosta 7500:-, inga ettor byggs.Hur motiveras de höga hyrorna och hur skall våra ungomar som vill flytta tills sitt första boende betala den hyran? Kanske det går att hyra en modul istället? (13 nov 09:49)
Carina Wutzler: Hej! Byggkostnader i dag är höga. Därför blir också hyrorna höga. Dessa hyresrätter kommer att förmedlas via Vellingebostäders bostadskö. Vi tittar även på lösningar som modullägenheter. Dessa är tyvärr inte så billiga som man kanske tror. Och där är dessutom en leveranstid på tolv månader. Fler enrummare planeras. (13 nov 12:42)
Eva: Hålls lokalen i Vingelstad fortfarande till förfogande för ensamkommande barn , och hur ser kostnaderna ut för denna verksamhet ? (13 nov 10:25)
Carina Wutzler: Hej! Det finns inga barn boende i Västra Ingelstads gymnastiksal idag, men vi har den i beredskap. Eftersom den inte är i drift är den inte förknippade med några kostnader just nu. (13 nov 12:44)
Missnöjd moderat: Undrar om ni tänker sätta upp lyktstolpar på viadukten (Vellinge södra). Där är det kolsvart och har varit sedan den färdigställdes. Har varit nära många olyckor. Har pratat med flera kommuninvånare som säger samma sak. Kan väl inte vara en kostnadsfråga?? Med tanke på alla flyktingbostäder ni kastar pengar på. (13 nov 10:27)
Carina Wutzler: Hej! Håller med dig, tar frågan med mig. Är i skrivande stund osäker på om det är kommunens eller Trafikverkets väg. (13 nov 12:46)
Vellingebo och fd moderat: Undrar om det är sant att flyktingar får bostäder utan att stå i kö? Isf är det ett hån mot skattebetalare som väntat på bostad i flera år. Tyvärr får jag väl säga att det känns som ni i kommunen tappat konceptet helt. Tänk att ni bygger flyktingbostad mitt i ett villaområde (Duvslaget) Helt omdömeslöst är vi många som tycker. Varför där? Vet flera i det området som letar efter andra hus. Kommer kommunen ta hänsyn till värdeminskningen för deras hus? (13 nov 10:37)
Carina Wutzler: Hej! Utslussningslägenheter ges under begränsad tid och räknas då som social förtur, vilket innebär att man går utanför kön under begränsad tid. Utgångsläget är att det ska vara samma regler för alla. Jag tror inte att husen kommer att minska i värde pga placeringen av ett HVB-boende på Södervång. (13 nov 12:48)
Akvarell : Varför är städning och fönsterputsning, och skötsel av uteplats så eftersatt på Postgården i Höllviken? (13 nov 11:57)
Carina Wutzler: Hej! Tråkigt, så ska det naturligtvis inte vara. Skickar det vidare och hoppas på bättring. (13 nov 12:49)
Mattias S: Tycker kommunen/du det är ok att medborgarna själv ska bekosta dyslexiutredningar eller andra utredningar gällande inlärningssvårigheter? (13 nov 12:07)
Carina Wutzler: Hej! Nej, det tycker jag inte. Det är viktigt att det görs en grundlig utredning av alla barn som misstänkts ha dyslexi. (13 nov 12:52)
Mattias S: Fortgår arbetet med att byta belysningsarmaturer till LED i kommunen och i så fall när ska det vara färdigt? (13 nov 12:11)
Carina Wutzler: Hej! Det finns en belysningsplan, men för detaljer hänvisar jag till tekniska avdelningen. (13 nov 12:53)
Mattias S: Hur har det gått med utredningen angående vägföreningar i kommunen? Blev det till vägföreningarnas eller kommunens fördel? (13 nov 12:12)
Carina Wutzler: Hej! Den är slutförd och antagen av kommunfullmäktige. Samtliga partier är överens om att vägföreningar ska finnas kvar men att kommunens stöd till dem ska förbättras. Bland annat ska avgifterna ses över. (13 nov 12:55)
Christina: Hej! Har hört ryktesvägen att boendet för ensamkommande barn vid Södervång nu skall ta emot 38st istället för 9st som kommunen gick ut med på informationsmötet tidigare i höstas. Stämmer detta och isåfall varför har ingen information gått ut? (13 nov 12:14)
Carina Wutzler: Hej! Inflödet av ensamkommande är stort och kommunen får många anvisade i veckan. Vi måste därför titta på olika lösningar för att möta detta. Bland annat tittar vi på att utöka antalet platser på befintliga och planerade HVB-hem. Vi försöker informera så gott det går. (13 nov 12:58)
Mattias S: Såg frågan angående cykelväg i byarna. Hade det inte varit lämpligt att binda ihop V. Ingelstad med Vellinge också? (13 nov 12:16)
Carina Wutzler: Hej! Det ligger i planen, men som sagt, detta ligger inte bara på kommunen. Även Trafikverket är involverade. (13 nov 13:00)
Charlotte: Vad händer med byggloven? Vi ansökte om ett kolörbyte för 12 veckor sedan? Saknar ni personal? (13 nov 12:17)
Carina Wutzler: Hej! Vet de har mycket att göra men 12 veckor känns långt. Skickar din synpunkt vidare. (13 nov 13:00)
Charlotte: Jag har länge varit moderat och är nu intresserad av att engagera mig i kommunen mer aktivt. Vad rekommenderar att jag gör? Tänker att vi redan nu måste börja förbereda oss för att moderaterna måste öka rejält för att ta över makten 2018! (13 nov 12:25)
Carina Wutzler: Trevligt att du vill engagera dig. Maila mig på Carina.Wutzler@vellinge.se för vidare info kring kontaktuppgifter. (17 nov 09:08)
Helen: Många rykten florerar just nu i kommunen vad gäller de ensamkommande flyktingbarnen. Ett rykte som går är att det skall flytta in betydligt fler barn vid Södervång än de nio som man gick ut med på informationsmötet i höstas. Hur många barn är egentligen tanken att där skall bo? (13 nov 12:35)
Carina Wutzler: Det kommer troligtvis bli fler barn än de 9 man pratade om från början. Trycket på kommunerna är stort och vi tvingas överbelägga för att lösa situationen. Exakt antal vet jag inte men kan tänka att det kan komma handla om 15-18 personer. (17 nov 09:08)
Agneta: Varför skulle Vellinge inte kunna ta emot några flyktingar? Tycker attityden är förfärlig, klart det finns plats, kommunen är stor till yta,. (13 nov 12:45)
Carina Wutzler: Vellinge kommun har tagit emot flyktingar, ensamkommande barn sen 2010. (17 nov 09:08)
Uno: Hej I chatten tidigare i år 25 maj, undrade jag något om bullervallen söder om stationsbyggnaden i V.Ingelstad. Du svarade då att Du var lite osäker på vad jag menade, och skulle titta på detaljritningen. Bullervallen lades från början ända fram till staketet och buskarna, som går mellan Stationsvägen och järnvägspåret. Efter några månader togs en bit bort (2-3 m.) för att det skulle bli en servisväg till plattformen, enligt detaljplanen 2012-04-19. I måndags togs ytterligare 9-10 m. bort, samtidigt som dom anlade en bred väg på 5-6 m. Nu är där alltså inget som helst skydd, varken för buller, visuellt eller plattform. En direkt öppning från spåren till vår fastighet som ligger 20-30m. därifrån. Det innebär (som vi ser det) att trafikverket har struntat i detaljplanen. Var på kommunhuset och talade med Fabian Ståhl, som var mycket tillmötesgående. Någon nyare detaljplan finns inte. (Samtidigt fick jag ett mycket gott intryck av alla som jag träffade där.) Har också talat med Hanna Elgåker på länsstyrelsen om bullerskydd, och om inte detaljritningarna följs. Jag får intrycket att det är en panikåtgärd för att kunna köra med breda fordon till plattformen annars blir stationen inte färdig till den 12 Dec. Varför kunde inte servicevägen läggas mellan gamla stationsområdet och 3g masten ? Gott om plats. Bra svängrum. Långt till bebyggelse. Färdigt staket på en sida. Mvh Uno (13 nov 12:46)
Carina Wutzler: Jag ber dig ta kontakt med plansidan för att reda ut din fråga. (17 nov 09:09)
Mattias S: Härligt! Tack för ditt tydliga svar. Vi har precis gjort en utredning av dyskalkyli (dyslexidiagnos är redan ställd) som vi själva har fått bekosta. Pedagogerna såg inte dessa problem och där av vårt initiativ. Frågan är nu hur vi går vidare med den ekonomiska biten då diagnosen var tydlig, alltså inget gränsfall. Själv tycker jag att Sveriges bästa skolkommun ersätter oss för våra kostnader och sätter in de resurser som behövs för att hjälpa elever med dessa problem. Tack för tillfället att chatta, härligt initiativ. (13 nov 13:02)
Carina Wutzler: sammankopplingen mellan Vellinge och Västra Ingelstad finns också med i Översiktsplanen. Även i detta fall måste Trafikverket involveras avseende finansiering och utförande. Lång sträckning och därmed en stor investering. Min ambition är att koppla ihop hela kommunen i ett sammanhållet cykelstråk. Får jobba med detta på lite längre sikt och beta av en länk i taget... (17 nov 09:09)