Res Klimatsmart

Det finns mycket du kan göra för att minska klimatpåverkan från dina transporter. Ibland är det enklare än du tror. Ta bilen om du måste - men gå, cykla eller åk kollektivt när möjligheten finns. Många gånger kan en sådan mix spara pengar, energi och tid.

Cykla

Varannan bilresa i Sverige är under 5 km lång. Korta bilresor står för 3 procent av den totala körsträckan i Sverige men orsakar 26 procent av avgasutsläppen! Det ger även en extra miljövinst att ersätta just de korta bilresorna, eftersom bilen använder mer bränsle och släpper ut mer miljö- och hälsofarliga avgaser innan motorn hunnit bli varm och katalysatorn nått full reningseffekt.

Prova att gå eller cykla vid korta resor. Att cykla 2 km tar ca 10 minuter.

Elcykeln kan vara ett bra alternativ istället för bil, på lite längre sträckor. Batteriet på elcykeln ger draghjälp i uppförsbackar och motvind, samtidigt som du får vardagsmotion eftersom du måste trampa för att komma framåt. Du sparar på dina egna krafter och behöver inte komma fram varm och svettig. Elcykeln hjälper även dig med nedsatt rörlighet.

Glöm inte att ha rätt utrustning för säker cykling så som hjälm, ringklocka, reflexer och belysning när du cyklar.

Kollektivtrafik

I Skåne har vi ett väl utbyggt nät med kollektivtrafik. Många gånger går det snabbare att komma fram med kollektiva färdmedel än med bilen. Fördelarna med att åka kollektivt är många, särskilt under rusningstider är kollektivtrafiken ofta snabbare än den egna bilen då bussarna i många fall har egna filer. Andra fördelar med kollektivtrafiken är att du sparar på miljön, du behöver inte fundera på parkeringsplats, du behöver inte skrapa rutorna vintertid, och du behöver inte koncentrera dig på trafiken utan kan läsa eller vila.

Samåkning

Har du grannar eller arbetskamrater i närheten som du kan åka tillsammans med en eller flera dagar i veckan? Det sparar både pengar och miljö, och dessutom är det trevligt att samåka.

Om du jobbar regelbundna tider, har långt till jobbet eller har dåliga allmänna kommunikationer kan det passa extra bra att samåka. Det finns flera hemsidor där man kan hitta personer att samåka med, oavsett om det är regelbundna resor till jobbet eller för ett enstaka tillfällen.

 • Temperaturriktlinjer för mat

  Köp in billiga färskvaror och frys in

  Inlägget är från 17 september 2018.

 • Miljövänliga städtips

  Det finns många sätt att städa miljövänligt. Här kommer några!

  Inlägget är från 13 september 2018.

 • Miljömärkningar

  grönsaker

  Handlar du miljömärkt så är du med och bidrar till att fler varor och tjänster produceras som tar hänsyn till naturen och miljön. Men det kan kännas som att det finns en djungel av olika märkningar och det är svårt att veta vilka man ska välja och om man kan lita på alla.

  Inlägget är från 5 september 2018.

  3 kommentar(er) | Skriv kommentar

 • Miljötipsbloggen tar sommaruppehåll

  legs-434918_960_720

  Hej alla läsare! På grund av semestrar så tar miljötipsbloggen sommaruppehåll. Vi återkommer med inlägg i början på september, så håll utkik då. Tipsa oss gärna om saker ni vill läsa i miljötipsbloggen framöver. Ha en trevlig sommar!

  Inlägget är från 26 juni 2018.

  7 kommentar(er) | Skriv kommentar

 • Öppet öga, tipsa om brott i naturen!

  Koltrast

  Vi har alla ett ansvar för att bevara våra växter och djur, idag och för framtiden. Därför har vi lagar och regler som skyddar naturen. Om du ser eller misstänker brott i naturen kan du hjälpa till genom att lämna tips!

  Inlägget är från 25 juni 2018.

  3 kommentar(er) | Skriv kommentar

 • Köp in billiga färskvaror och frys in

  Tillgången till kyl- och frys har, så klart, förändrat tillvaron i köket radikalt. När vi handlar kan vi fynda och veta att fläskfilén, laxen eller vad det är, går att frysa in till ett senare tillfälle. Samtidigt kan det miljömedvetna hushållet ta hand om rester som blivit över och minimera svinn. Ingenting vara dock för evigt. Grundregeln är att feta produkter, som till exempel lax, har kortare hållbarhetstid än magra i frysen.

  Inlägget är från 18 juni 2018.

 • Kylförvaring och frysförvaring

  Inlägget är från 18 juni 2018.

  2 kommentar(er) | Skriv kommentar

 • Vita sandstränder och härligt badvatten

  strand

  Havet och de vita sandstränderna utmed kommunens långa kuststräcka inbjuder till bad, avkoppling och annan rekreation. De fyra längsta strandsträckorna är Falsterbo, Kämpinge, Ljunghusen och Skanör. Vid Falsterbokanalen finns även ett tillgänglighetsanpassat bad.

  Inlägget är från 4 juni 2018.

  1 kommentar(er) | Skriv kommentar

 • Köp frukt och grönt efter säsong

  strawberries-3359755_960_720

  Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare. Hittar du inte alltid grönt i säsong? Ingen fara. Bara det faktum att du äter mycket grönt innebär att du gör en miljöinsats! Du kan också satsa på mycket ekologiskt.

  Inlägget är från 28 maj 2018.

 • Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2018

  butterfly-3389858_1920

  Internationella biologiska mångfaldhetens dag inrättades år 2002 av FN. Dagen finns för att belysa värdet av en artrik natur. Över hela Sverige anordnas massor med olika aktiviteter för att vi ska få lära oss mer om naturen och de växter och djur som lever omkring oss. Biologisk mångfald behövs för att våra ekosystem ska fungera och kunna fortsätta att fungera i ett föränderligt klimat.

  Inlägget är från 21 maj 2018.

  6 kommentar(er) | Skriv kommentar

Fler inlägg

Gå till sida: 1, 2, 3.