Hoppa till innehåll

Årets UF-företag 2020

Naturalize Me UF drivs av tre elever som går sista året på Sundsgymnasiet som tillsammans med tusentals ungdomar tävlar i Ung Företagsamhet.

Sofie Malmström, Engla Walfrid och Lisa Hansson tog fram idén att göra tvättbara bomullspads av återbrukade lakan.

uf_pads.jpg

Hur kom ni på idén?

Vi har ett stort miljötänk och ville hitta en produkt som skulle kunna göra skillnad. Vi började med att gå till oss själva och tänka vad vi använder som vi skulle kunna förändra, då kom det klassiska pads-användandet upp. En produkt som man använder varje dag som inte är bra för miljön. Detta ville vi ändra på och tog fram tvättbara bomullspads av gamla lakan. Vi började med att samla in lakan från familj, vänner och även via Facebook. Sedan tog vi kontakt med företaget Berendsen som idag är vår leverantör av lakan som de inte längre kan använda. Efter en tids egen produktion av padsen, blev vi tipsade om att kontakta kriminalvården. Idag görs produkterna av kvinnorna på Anstalt Ringsjön i Eslöv. Det känns bra att ha detta fina samarbete. Kvinnorna får något meningsfullt att göra och vi kopplar på så vis samman kriminalvården med samhället.

Hur upplever ni att vara UF-företagare?

Det har bara varit roligt och väldigt lärorikt. Vi har inte bara lyssnat på hur det funkar utan faktiskt fått göra det själv och möta de utmaningar som kan komma med att ha ett eget företag. Man inser att man måste lägga mycket tid på det men det har vi gjort med glädje då det har varit så kul. Men i det stora hela har det varit roligt och bra att få visa vad man går för. Vi tycker att fler skolor borde satsa på UF som Sundsgymnasiet gör eftersom det man lär sig är så värdefullt.

Vad är nästa steg?

Nästa steg är SM-finalen, där vi tävlar i tre kategorier som vi fick pris i: Årets Hållbara UF-företag, Årets Samhällsentreprenör och en tredje plats i ”Årets Vara”. Finalen kommer att ske digitalt den 18-19 maj. All vår tid förutom vanligt skolarbete går till att förbereda oss inför det.

Hur ser framtiden ut för er och företaget?

Efter studenten hade vi tänkt ut och resa, men nu får vi se vad det blir. Vårt UF-företag måste avvecklas när skolan är slut, men vi är positiva till att eventuellt starta eget företag och fortsätta med vår produkt.

Lycka till i SM-finalen!

Publicerad:
28 april, 2020