Hoppa till innehåll

Modersmålsundervisning - ansökan

 1. Har eleven rätt till undervisning i modersmål?

  Börja med att ta reda på om ditt barn har rätt till undervisning i modersmål.

  Läs om vem som har rätt till modersmålsundervisning

  Tänk på att all undervisning i modersmål ligger utanför ordinarie skolschema och hänsyn kan därför inte tas till fritidsaktiviteter. Undervisningen kan läggas på annan skola inom kommunen från det att eleven går årskurs fyra.

  Du ska bara ansöka om undervisning i modersmål en gång, inte inför varje ny termin.

 2. Dags att ansöka

  Ansökan ska skickas in senast den 15 juni för att garantera plats inför höstterminen. Därefter tas elever i årskurs 1-5 in löpande i mån av plats. Elever i årskurs 6-9 erbjuds endast plats vid terminsstart.

  Undervisning i modersmål är frivilligt men eftersom modersmål är ett skolämne precis som alla andra ämnen i skolan medför detta obligatorisk närvaro.

  Inloggning och ansökan sker via BankID. Ansökan ska godkännas av elevens båda föräldrar för att gälla.

  För dig som inte har BankID finns här nedan en alternativ ansökningsblankett för utskrift. Ifylld blankett skickas till den centrala modersmålsenheten, som finns på Sundsgymnasiet. Adress: Sundsgymnasiet, Modersmålsenheten, Norrevångsgatan 1, 235 81 Vellinge.
  Blankett för utskrift finns längst ned på sidan.

  Ansök här
 3. Personuppgiftsansvarig utbildningsnämnd

  Vellinge kommun behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen. För mer information, gå till sidan Personuppgiftsansvarig utbildningsnämnd. Sidan öppnas i ett nytt fönster.

 4. Vad händer sedan?

  Ärendet behöver signeras av samtliga vårdnadshavare inom tio dagar från att ärendet skapades. Signering sker elektroniskt via Vellinge kommuns signeringstjänst Assently. När ansökan är inskickad kommer du/ni att få ett separat mail för att signera genom BankID

  Undervisningen startar ca två veckor efter skolans terminsstart. Modersmålsenheten tar kontakt med er för att boka ett inskrivningssamtal.

  Minst fem elever i kommunen måste vara anmälda för att undervisningen ska påbörjas med undantag för språken jiddisch, romani chib, samiska, meänkieli och finska.

  Ansökan om undervisning i modersmål (PDF-dokument, 59 kB)