Hoppa till innehåll

Statsministern besökte Månstorps Ängar och Sundsgymnasiet

Under förmiddagen besökte Sveriges statsminister Ulf Kristersson, (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson demensbyn Månstorps Ängar i Västra Ingelstad. Under eftermiddagen fick eleverna på Sundsgymnasiet i Vellinge besök av statsministern och möjlighet att ställa frågor.

Månstorps Ängar hade nyinvigning för ungefär två år sedan. Sedan dess har det skapats en nostalgisk atmosfär som aktiverar de boendes sinnen på olika sätt. Det går till exempel att handla i en retro-butik, klippa sig i en frisersalong som är inredd i gammal stil samt njuta av utomhusmiljöer med hönshus, svajande växtlighet och porlande vattendrag.

Statsminister Ulf Kristersson, (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson togs emot av personalen på demensbyn som visade dem runt. Därefter fick de följa med på en cykeltur som sträckte sig i det närliggande området runt om i Västra Ingelstad.

Frågan om äldre och dess vård och omsorg är en viktig fråga för den här regeringen och vårt samarbete, och just demensfrågor är en prioriterad del inom ämnet. Därför är det så kul att få vara just här, där det finns en så uppskattad och framgångsrik verksamhet inom just demensvård, sa Ulf Kristersson, (M).

Jimmie Åkesson, (SD) konstaterade att demensbyar fortfarande är ovanligt i Sverige och lyfte upp vikten av att konceptet utökas i hela landet.

Det ger en värdighet som andra boendeformer inte lyckas med. Vi har tittat på Danmark, där denna form är betydligt vanligare än i Sverige. Vi hoppas att vi också får se en ökning av den här typen av boende i takt med att behovet av demensvård tyvärr blir allt vanligare, sa Jimmie Åkesson, (SD)

Senare under dagen fortsatte statsministerns Vellinge-besök vidare till Sundsgymnasiet där han mötte upp elever från olika program i samlingssalen. Eleverna fick därefter turas om att ställa frågor till statsministern.

Det var ju en bred palett av frågor, får jag säga, sa Ulf Kristersson, (M) när frågestunden gick mot sitt avslut.

Vi är mycket stolta och glada över att statsministern valde att besöka Sundsgymnasiet. Våra elever ställde initierade och utmanande frågor och statsministern tog sig god tid att besvara dessa. Sammantaget var det en väldigt uppskattad dag med många intressanta samtal, sa Jimmy Sjöstedt, rektor på Sundsgymnasiet.

Publicerad:
11 oktober, 2023