Hoppa till innehåll

Klimatneutralt byggprojekt i Höllviken belönas

Flerbostadshuset Mariastugan i Höllviken stod klart 2022. Nu belönas det innovativa projektet med ett diplom som den första klimatneutrala byggnationen inom LFM30 (Lokal Färdplan Malmö 2030).

LFM30 har som övergripande mål att all nybyggnation, ombyggnation, underhåll samt infrastruktur ska vara klimatneutral år 2030.

Det här betyder att vi tagit ett steg in i framtiden. Den stora utmaningen för byggindustrin är hur man kan skapa bostäder som inte påverkar negativt. Ett steg i rätt riktning, säger arkitekten Cord Siegel.

mariastugan.jpgMariastugan i Höllviken. Foto: Peter Carlsson/Siegel

Projektet initierades av Vellinge kommuns markanvisningstävling för tomten 2017. Målet var att skapa en grön pärla utmed Höllvikens centrumgata. Olika hållbarhetskrav och kriterier angående energi- och klimatpåverkan, transporter, grönska och klimatanpassning specificerades. Vinnare blev Siegels hyresfastighet som blev inflyttningsklar i slutet av 2022.

Långsiktigt är det otroligt viktigt att det sätts gestaltningskrav och hållbarhetskrav för samhällets attraktivitet. Det är en samhällsbyggnadsfråga, säger Cord Siegel, som uppskattade samarbetet med Vellinge kommun:
Det är en mindre kommun. Det var kul och fanns alltid folk att prata med. Snabba beslutsvägar och man fick ett personligt samtal om det var någon synpunkt. Otroligt direkt. I större kommuner är det längre beslutsvägar. Här var det transparent och överskådligt.

Mariastugan innehåller flera okonventionella byggnadsmaterial. Till exempel är det Sveriges första flerbostadshus med ekfasad. På tomten har anlagts en komplett trädgård med odlingslotter med automatiskt bevattningssystem och en pool. Det finns dessutom en separat gårdsbyggnad med verkstad, gym, bastu.

Det är viktigt att man bygger lägenheter som folk har lust att flytta till, med trädgårdsliknande balkonger, bastu och andra saker som gör att folk känner sig hemma på en mindre yta men ändå kan bo kvar i området som man bott i innan, säger Cord Siegel.

Solceller, solfångare och bergvärme används i kombination för el och varmvatten. Alla parkeringsplatser har utrustats med ladduttag för elbil.

Vi har redan börjat se effekten av laddplatserna. Fler och fler skaffar elbil, säger Cord Siegel.

Publicerad:
19 oktober, 2023