Hoppa till innehåll

En portion framtidshopp på Herrestorpskolan

Nu påbörjas klimatveckan runt om i landet och Herrestorpskolan har anmält sig till Fast Fusion Climate Week. Det är ett koncept där kökspersonal tillsammans har klurat på vad som behövs för omställningen till en grönare, godare och mer hälsosam kost i skolan. Vårdnadshavare bjuds in för att smaka på den smarriga maten.

Det är första gången Herrestorpskolan är med i Fast Fusion Climate Week som arrangeras av Orkla Foods. Men skolan har länge tänkt på den gröna omställningen och varje dag finns det alltid två vegetariska alternativ som eleverna kan välja på.

Vi lagar ungefär 900 portioner varje dag med tre olika rätter varav två är vegetariska alternativ i form av en vegetarisk maträtt och så har vi även alltid en soppa, säger Patrik Larsson, kökschef.

Under den pågående klimatveckan blir det dock en större satsning. Konceptet Fast Fusion Climate Week handlar om att erbjuda god och hälsosam vegetarisk mat framtagen av duktiga kreatörer som arbetar på skolor runt om i Sverige. På Herrestorpskolan kommer det att erbjudas tacokryddad färsgratäng, sunny soup med krispig topping, sticky korean och färssoppa med paprika och kanel. På fredagen är det Halloween tema och matsedeln är fram till dess hemlig.

Vi har valt ut fyra recept som vi tror kommer att bli uppskattade, tanken är sedan att det ska bli en del av vårt ordinarie sortiment. Vår förhoppning är att maträtterna ska få liknande positiva respons som våra andra vegetariska alternativ, säger Patrik Larsson, kökschef.

Utöver satsningen i skolans matsal så följer Fast Fusion Climate Week in i klassrummen. Det finns pedagogiskt material som förklarar varför en klimatvecka behövs, vad som är klimatsmart mat, hur vi minskar matsvinn, hur hälsa och klimat hör ihop och vad plantbaserad mat är för någonting.

Herrestorpskolan öppnar även upp dörrarna för vårdnadshavare. Eleverna har fått en biljett som heter ”Föräldrafritt” som de kan ge en vårdnadshavare för att de tillsammans med sitt barn kan få smaka på maten som serveras under klimatveckan.

Vårdnadshavare är varmt välkomna att komma förbi och äta tillsammans med sitt barn. Vår förhoppning är att vårdnadshavaren får en trevlig stund på skolan samtidigt som de får uppleva klimatveckan, säger Patrik Larsson, kökschef.

Varför en klimatvecka?

En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten och största delen av utsläppen kommer från konsumtionen av animaliska livsmedel. Därför kan man göra stor skillnad genom att minska på kött och öka andelen grönt.

Här kan du läsa mer och ta del av recepten

Om du vill vara med och fira klimatveckan i ditt hushåll kan du ta del av recepten på länken nedan. Där kan du också se en intervju med kocken som tagit fram receptet och se en receptfilm.

Klicka här för recept

Publicerad:
25 oktober, 2023