Hoppa till innehåll

Arbetet med att röja stränderna efter stormen är i gång

Förra veckans oväder slog hårt mot delar av kusten i Vellinge kommun, framför allt i Kämpinge, Ljunghusen och Falsterbo. Nu har kommunen påbörjat arbetet med att röja upp och återställa längs stränderna.

På hela taget har det gått bra. Inga personskador och inga översvämningar av källare. Skyddet i Skanör fungerade väl. Vi har några få nedfallna träd där några bilar fått skador, säger Ulf Andersson, teknisk chef i Vellinge kommun.

Två av kommunens större bryggor har fått stora skador, Falsterbobryggan och Handikappsbadet i Ljunghusen. Kommunen meddelar när dessa åter går att använda. Dessutom skadades även Storvägsbryggan i Ljunghusen.

Nu håller vi på att inventera grönytor, parker och stränder för att se vad vi behöver åtgärda, säger stadsträdgårdsmästare Lisa Sundgren.

Kommunen har satt i gång arbetet med att städa och röja upp på stränderna. Kommunen anvisar till särskilda platser där allmänhet, som är intresserad av att hjälpa till att plocka upp skräp och bråte, kan slänga det som hittas.

Vi uppmanar folk att vara försiktiga när de rör sig i de stormskadade områdena, det kan till exempel ligga plankor med spik som sticker ut, och att de respekterar avspärrningar. Tänk även på att inte släppa lös hunden så att den inte trampar på något vasst, säger Lisa Sundgren:
Vi uppmanar även folk att inte gå nära klitterkanterna. Havet har tagit nya vägar och klitterkanterna är försvagade. Det kan vara farligt att gå nära kanterna, på vissa ställen är det rejäla stup.

Under ovädret Babet var det högsta uppmätta vattenståndet +151 centimeter i RH2000 i Skanörs hamn klockan 02:20 natten till lördag. I Falsterbo blåste det som mest runt midnatt. Det var östliga vindar med en medelhastighet på runt 17 meter per sekund.

stormenbabet.JPG

Publicerad:
23 oktober, 2023