Hoppa till innehåll

Mästerkock Martin Moses gör succé på stora Hammar skola

Stora Hammar skola i Höllviken kammade hem segern i Arla Guldko 2023 tack vare sitt enastående arbete och engagemang i skolköket. Som en del av priset fick de äran att välkomna Sveriges mästerkock 2019, Martin Moses, till skolan för en dag fylld av kulinarisk magi.

Idag var det äntligen dags för Martin Moses att besöka Stora Hammar och imponera på eleverna med sin gastronomiska konst. På menyn stod hans signaturrätt - fiskbiffar på kolja med dillsås, citronpicklade grönsaker och potatispuré med rostad fänkål. Doften av färskt tillagad mat spred sig genom skolan och väckte både nyfikenhet och aptit hos de 493 eleverna och drygt 100 förskolebarn som var samlade.

Leja Ekman, lågstadieelev på skolan, uttryckte sin förtjusning:

Det var roligt med en känd kock på skolan och fiskbiffarna var väldigt goda!
Det är tydligt att Martin Moses lyckades förtrolla även de mest kräsna smaklökarna.

Vi passade på att ställa tre frågor till mästerkocken själv.
Vad tyckte barnen om fiskbiffarna?

Det var många som provade som kanske inte äter fisk annars, och det är alltid kul. Det är ett enkelt och gott sätt att servera en sådan här krispig och fluffig fiskbiff.

Vad var dagens höjdpunkt för dig?

Mötet med eleverna här på Stora Hammar har varit fantastiskt. Jag har heller aldrig skrivit så många autografer som idag.

Vi var även nyfikna på att höra hans åsikter om skillnaderna mellan ett skolkök och en vanlig lunchrestaurang. Han förklarar:

Det är egentligen fler likheter. En lunchrestaurang eller en skolmatsal är väldigt direkt. Vi får snabb feedback på vad som funkar. Jag fick många tack och till och med kramar av eleverna här idag.

Vi lät inte chansen gå förlorad att även ställa några frågor till Stora Hammars egen kock, Stefan Ek. Han delade sina tankar om dagens besök.

Det är magiskt att få arbeta tillsammans med en så duktig kock som Martin. Vi har lärt oss en hel del och fått inspiration idag.

På frågan om varför de är så framgångsrika i skolköket svarade Stefan ödmjukt:

Vi är här för eleverna. Vi är här varje dag och gör vårt bästa varje dag. Vi lever faktiskt vår dröm!

När det gäller framtiden ser det ljust ut för Stora Hammar. Stefan Ek avslöjar att de är nominerade i alla sju kategorier i junior white guide och håller tummarna för fler utmärkelser.

Arlas motivering för att utse Stora Hammar skola till "Bästa Matglädjeskola 2023" lyfter fram skolans absoluta fokus på matgästens upplevelse. De levererar matglädje på ett lustfyllt och lekfullt sätt, och integrerar naturligt lärande i måltiden samtidigt som de tar hänsyn till jordens resurser. Skolans sammansvetsade team sätter matgästens upplevelse i centrum och gör varje måltid till en glädjefylld händelse.

1d34d9d8-45eb-4f99-b75f-7f4207c1ed2d.jpg f30c5323-b3b7-449e-a018-9181aa4633e9.jpg
Publicerad:
14 september, 2023