Hoppa till innehåll

Ferieentreprenörer tar sina första steg mot egna företag

Under tre veckor av sommarlovet får elva ungdomar i åldrarna 15 till 17 år chansen att lära sig mer om hur det går till att starta företag. Ferieentreprenörerna avslutar med ett ”Draknäste” där de får försöka sälja in sina idéer.

Parkering, skohorn, cykelbatteri, golf – det är vitt skilda ämnen när ferieentreprenörerna tränar på sina pitchar inför den kommande slutuppgiften inför ett gäng ”drakar” bestående av personer från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det är deras egna idéer. Det är imponerande bredd. Och hastigheten på hur de lär sig är också imponerande. Den vanligaste frågan är ”vad ska jag göra när jag är klar?” Det är en väldigt receptiv grupp, säger Anne Marbrandt, grundare och vd för Nyföretagarcentrum Öresund, som leder sommarutbildningen, som är ett samarbete med Vellinge kommun.

entreprenör1.jpgFerieentreprenörerna Ludvig Olséni och Hjalmar Sundberg tränar på sitt framförande.

Inom ramen för de här entreprenörsveckorna får eleverna bland annat lära sig att göra affärsplaner från början till slut, presentationsteknik, aktivt lyssnande och sätta ihop effektiva team. Därutöver läggs en hel del tid på arbetssökarprocessen, göra professionella cv, ansökningsbrev och träna anställningsintervjuer.

Vi har haft inne inspirationsföredragshållare varje dag, externa företagare och också medarbetare på kommunen som har berättat inte bara om sina jobb utan även om sina vägval i livet, sina resor, hur de tänkte i den åldern och hur det blev, berättar Anne Marbrandt.

entreprenör3.jpgWilma Wisetnan är en av elva ferieentreprenörer.

Om affärsplanerna som är framtagna under dessa tre veckor når hela vägen till riktiga företag återstår att se, men att det är en samling ambitiösa ungdomar som samlats i kommunhuset råder det ingen tvekan om.

Är de intresserade av att starta företag kanske parallellt med studier, så vet de hur de ska komma i gång med en affärsidé och vilka kontakter de ska knyta, säger Anne Marbrandt.

entreprenör5.jpgAnne Marbrandt, grundare och vd för Nyföretagarcentrum Öresund.

Publicerad:
3 juli, 2023