Hoppa till innehåll

Gratis mensskydd på alla kommunala skolor ska inspirera till ungt företagande

Genom ett samarbete mellan näringslivsenheten och utbildningsavdelningen kommer från och med höstterminen 2023 alla kommunala skolor i Vellinge kommun att tillhandahålla gratis mensskydd genom en lösning från Redlocker.

Utbildningsavdelningen har ett ansvar att göra skolan som arbetsplats så jämställd och jämlik som möjligt. Att erbjuda mensskydd är en självklar del i det arbetet. I dagens skola finns generation Z och de kräver denna förändring för dagens och framtidens samhälle, säger Sofia Henderup Larsson, utbildningschef vid Vellinge kommun.

På Stora Hammars skola i Höllviken har en automat redan kommit på plats.

Vi på Stora Hammars skola vill såklart underlätta vardagen för alla med mens och öka tillgängligheten på mensskydd för dem som behöver, säger Diana Roik, rektor på Stora Hammars skola:
Nu har vi en egen Redlocker på Stora Hammar och är väldigt stolta över att vi tillsammans skapar viktig förändring!

redlockerbild.jpgRektor Diana Roik (till vänster) och skolsköterska Tina Edbladh Holmér visar den nya röda automaten med mensskydd på Stora Hammars skola i Höllviken.

De röda automaterna med bindor och tamponger ska också fungera som inspiration till kreativitet, innovation och företagande för unga elever.

Vi på näringsliv vill göra denna satsning tillsammans med vår utbildningsavdelning av två anledningar. Dels för att företaget som tillhandahåller automaterna erbjuder en lösning på något som borde vara en självklarhet, dels för att personerna bakom företaget är viktiga förebilder som unga entreprenörer, säger Philip Allgoth, näringslivsutvecklare hos Vellinge kommun:
De två tjejerna bakom idén startade företaget redan i gymnasiet, som ett UF-företag, och de är lysande exempel på den kreativitet och innovationskraft som finns bland många unga, som vi tycker är viktig att lyfta. Ute i skolorna blir automaterna inte bara en lösning på ett behov för många. De ska också inspirera och väcka nyfikenhet hos unga kring entreprenörskap och företagandet som ett sätt att lösa problem.

Publicerad:
20 juni, 2023