Hoppa till innehåll

Test av "Hesa Fredrik" måndag 7 mars

Påminnelse om att "Hesa Fredrik" kommer ljuda på måndag klockan 15.00. På grund av den rådande situationen i Ukraina vill vi uppmärksamma dig på att det här är en del av en sedan tidigare planerad kontroll av att signalen fungerar. Vi vill också påminna om att detta är ett utmärkt tillfälle att informera barn och unga om signalen och vad den innebär.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Signalen på måndag är en del av en tidigare planerad kontroll. Här nedan följer information om vad som gäller om Hesa Fredrik hörs i skarpt läge.

Mer information om "Hesa Fredrik" och kontrollen på måndag 7 mars hittar du här:

På måndag testas Hesa Fredrik (msb.se)

Det kan vara svårt att prata med barn och unga om det som händer just nu. Bris och Försvarsmakten har tagit fram råd för hur du som vårdnadshavare eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro.

Att prata med barn om oro för omvärldsläget - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Vellinge kommun följer noga utvecklingen i Ukraina. Här hittar kommunens samlade information.

Publicerad:
3 mars, 2022