Hoppa till innehåll

Varning för kraftiga vindar och höga havsnivåer under helgen

SMHI har utfärdat en varning på orange nivå ! Här får du veta mer vad som kan förväntas och vad du bör tänka på inför helgens oväder.

Vänligen läs informationen nedan!

Allvarliga konsekvenser för samhället och eventuell fara för allmänheten
Under helgen väntas en väderutveckling som kan medföra allvarliga skador på egendom och miljö. Allmänheten kan också skadas och uppmanas att vara försiktiga. Störningar i samhällsfunktioner är förväntade.
Allmänheten avråds från att genomföra aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom.

Vi uppmanar till att allmänheten tar in lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger, och att om möjligt stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande och vältande föremål.
Det kan även bli störningar i trafiken.

Mer information hittar du via länkarna nedan.
SMHI
Skånetrafiken
SJ
Räddningstjänsten Syd

E.ON felanmälan

Att förbereda sig för oväder

  • Ställ in eller förankra lösa föremål på tomten, exempelvis cyklar, krukor, trädgårdsmöbler eller andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada.
  • I fall det blir strömavbrott kan det vara skönt att ha en ficklampa och batteridriven radio. Är strömavbrottet omfattande kommer det meddelande om detta på Sveriges Radio P4.
  • Ladda din mobil och bärbara dator redan nu.
  • Ge dig inte ut i ovädret i onödan.

Lokala variationer kan förekomma!

Förändrad havsnivå

Havet förväntas också att stiga upp till en nivå. Det sätts därför upp ett fysiskt skydd i form av ett provisoriskt översvämningsskydd i Skanör för att hindra vattnet att komma in till bebyggelsen. Den höga nivån förväntas under söndagen men uppförandet av översvämningsskyddet startar omgående.

Publicerad:
28 januari, 2022