Hoppa till innehåll

Krisberedskapsveckan - Hemberedskap

Med rätt förberedelser kan man klara en besvärlig situation bättre och samhällets resurser kan först gå till dem som bäst behöver den. Viktigast är att ha vatten, mat och värme samt att kunna ta emot information från kommunen och myndigheterna. Det är också viktigt att kunna kontakta familj och vänner.

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

De flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Kan du föreställa dig mörka städer, vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer? Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap. Många kan bli oroliga om något händer och det är inget konstigt, då är det extra viktiga att kunna hantera oron och att hjälpas åt. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris!

Bra att tänka på

Förutsättningar och behov ser olika ut, exempelvis om man bor på landet eller i en stad, i hus eller lägenhet. Även om det finns vissa grundläggande saker som är bra att ha för de allra flesta, exempelvis mat som tål rumstemperatur och är lätt att tillaga, så måste alla utgå ifrån egna förutsättningar och behov. Finns det husdjur? Behöver någon daglig medicinering eller finns det småbarn i hushållet? Under en kris kan man gå ihop med sina grannar för att låna och dela med sig av resurser.

Förbered dig!

Planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn, upp till en vecka eller längre om du har den möjligheten. Utgå ifrån dina egna och dina näras förutsättningar och behov. Det minsta lilla du gör kommer att vara värdefullt den dagen något händer. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Det kallar vi för att ha en hemberedskap.

Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Om du har det du behöver under de första dygnen, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.

Ju fler som har packat en krislåda desto bättre kommer din kommun och landet som helhet att klara en kris och desto större möjligheter har vi att hjälpa andra.

Förslag på hur din krislåda kan se ut

Är du förberedd om krisen kommer? Så här kan du packa en krislåda för att klara dig i minst 72 timmar om du till exempel drabbas av ett långvarigt strömavbrott.

Mat och vatten

Skydd och värme

Belysning

Sjukvårdsutrustning och hygien

Personligt

En kort film från MSB om smarta tips kring mat under hemberedskap

Publicerad:
24 september, 2021