Hoppa till innehåll

Vellinge kommun tilldelas utmärkelsen Blå Flagg

Vellinge kommun har tilldelats utmärkelsen Blå Flagg för stränderna i Skanör, Kämpinge och Falsterbo 2021. Utmärkelsen är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.

Den blå flaggan är en av världens mest erkända utmärkelser för stränder och småbåtshamnar. Utmärkelsen delas årligen ut av den internationella organisationen Foundation for Environmental Education (FEE) och ställer höga krav vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information. Blå flagg finns på stränder och i hamnar i 50 länder runt om i världen och är en välkänd kvalitetsstämpel bland många internationella turister. I Sverige har totalt femton hamnar och åtta stränder fått utmärkelsen år 2021 varav tre stränder ligger i Vellinge kommun. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år och en jury beslutar om vilka anläggningar som ska godkännas. Varje år genomförs kontrollbesök på samtliga anläggningar för att se att kriterierna efterföljs.

Vellinges Blå Flagg period börjar måndag den 21 juni och pågår fram till söndag 15 augusti. Perioden är planerad efter Havs- och vattenmyndighetens bedömning avseende badsäsongens längd för Skåne län.

- Utmärkelsen är ett gott betyg på att vi i Vellinge kommun uppfyller högt ställda krav på miljö och säkerhet. Bland annat livräddarna utgör idag en viktig del av de kriterier som skall uppfyllas. I arbetet för att utveckla våra stränder har kriterierna för Blå Flagg varit en bra vägledning och vi är stolta för utmärkelsen, säger Carina Wuztler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Publicerad:
2 juni, 2021