Hoppa till innehåll

Mycket ansträngt läge för dricksvattnet

På grund av kraftigt ökad förbrukning av vatten under de senaste dagarna i kombination med mycket varmt väder är risken stor för vattenbrist. För att undvika bevattningsförbud vädjar Vellinge kommun till alla som har kommunalt vatten om att vara återhållsamma med bevattning och fyllning av pooler.

Med sommar och sol ökar vattenförbrukningen i kommunen. Nu behöver vi använda vattnet smart och hjälpas åt för att inte få problem framöver. Just nu är det viktigt att du undviker att

Här hittar du fler tips för att spara vatten.

Tips för att spara vatten

Vellinge får sitt vatten från Sydvatten som tar vatten från Vombsjön och sjön Bolmen, det vill säga ytvatten. Sydvatten har god tillgång till vatten i sjöarna, men under våren och sommaren används det ofta extra mycket vatten. När många vattnar sina gräsmattor eller fyller sina pooler, span eller badtunnor vid samma tillfälle blir det extra ansträngt. I dessa situationer jobbar vattenverken på maxkapacitet för att hinna producera den mängd som förbrukas. Vattenledningarna är dimensionerade för normal hushållsförbrukning för att säkerställa tillräcklig omsättning och god kvalitet på vattnet. När kommunen ber om hållbar vattenanvändning är förbrukningen över den normala hushållsförbrukningen.

Publicerad:
18 juni, 2021