Hoppa till innehåll

Fyrfackskärl blir till verklighet år 2021

Från och med den 1 mars 2021 börjar Vellinge kommun införa ett nytt system för insamling av hushållsavfall. Detta innebär att kommunens villa- och fritidshusägare källsorterar sitt avfall hemma i soptunnan – istället för att själva köra iväg det till återvinningscentralen.

Enligt lag ska samtliga hushåll i Sverige, där det går att ha bostadsnära tillgång till insamling av förpackningar och tidningar, införa fyrfackskärl senast år 2025. Därför kommer de nya sopkärlen successivt börja rullas ut i Vellinge från och med den 1 mars 2021. Syftet med detta är att öka källsorteringen och återvinningen för att spara på både vår närmiljö, och på jordens resurser.

Införandet av fyrfackskärlen innebär att du inte längre behöver köra iväg med ditt skräp till återvinningsstationen, utan att du istället källsorterar det mesta av ditt hushållsavfall direkt i de två nya kärlen. Dessa kärl består av fyra olika fack i vardera, där du enkelt sorterar matavfall, restavfall, tidningar, förpackningar av färgat och ofärgat glas, metall, plast och returpapper. Dessutom kan du välja till en påhängslåda för småelektronik.

Så – när är det din tur då? Ditt hushåll kommer, i god tid innan det är dags för sopkärlsbyte, få ett brev med mer information. Där hittar du uppgifter om när bytet sker hos just dig, hur man använder fyrfackskärlen och om aktuella tömningstider. Men om du redan nu vill veta mer om det nya systemet har vi samlat all aktuell information här.

Information om fyrfackskärl

Om du redan nu vill börja planera för placeringen av dina fyrfackskärl, har vi sammanställt en inspirationsbroschyr där du kan få tips och idéer kring smarta lösningar till din tomt.

Inspirationsbroschyr_fyrfackskärl.pdf (PDF-dokument, 697 kB)

Fyrfackskärl_inspiration.jpg

Publicerad:
8 juli, 2020