Hoppa till innehåll

Livsmedelsverkets frågor och svar om Coronaviruset

Livsmedelsverket har samlat frågor och svar från konsumenter och företag kopplade till coronaviruset på sin webbsida.

Det kan vara frågor som: Måste jag skölja frukt och grönsaker extra noga på grund av coronaviruset? Svaret nedan är kopierat från Livsmedelverkets webbsida.

Denna länken tar dig direkt till frågor och svar hos Livsmedelverket.

Svar: Nej. Du behöver inte skölja frukt eller grönsaker extra noga på grund av coronaviruset. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen.

Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns.

För att ytor och föremål av olika slag som till exempel frukt och grönt ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på frukt och grönt och en frisk person direkt därefter ta på dem och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot mun, näsa eller ögon utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt.

Denna länken tar dig direkt till frågor och svar hos Livsmedelverket.

Publicerad:
26 mars, 2020