Hoppa till innehåll

Skanörs skola vinnare i matlagningstävling med fokus på svinn

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad och idag avslöjades vinnarna; klass 7 på Skanörs skola!

Morotsskal blev chips, gamla clementiner lemonad och utgångna varor från den lokala affären blev tre-rättersmiddag.

- Vi är verkligen glada och stolta över vinsten i tävlingen Resterkocken. Det blir en fantastisk bonus till det långsiktiga och viktiga arbete vi gör med att utveckla arbetet kring resurshushållning och hållbarhetstänk. Hemkunskapsämnet handlar om ekonomi, hälsa och miljö. Det handlar om att lära för livet och kunna göra rätt val i vardagen. Dessutom tränar vi entreprenörskap och på så vis får eleverna en naturlig kontakt med verkligheten utanför skolan. Med vinsten känner vi att eleverna fått utdelning för sitt arbete med att vara kreativa i köket och fått ökad medvetenheten kring matsvinn, säger Anna Karlsson, lärare i hem- och konsumentkunskap, Skanörs skola.

Motiveringen för det vinnande bidraget lyder:

De har inte bara lagat en härlig måltid, de har också involverat butiker och förstått hur man kan förhindra matsvinn redan i butiken. De delar med sig av hur man ska tänka och inte vara rädd för bäst-före-datum. Att de förädlat bland annat bröd och frukt till nya godare rätter ser jag som extra bra då det är några av de råvaror som vi slänger mest av. Med sin kunskap, entusiasm och glädje är de fantastiska Resterkockar.

Totalt kom det in 167 bidrag till tävlingen.

Publicerad:
16 december, 2019