Succé för knytkalas på Internationella kvinnodagen

I går var det stor tjejmiddag i Kyrkans hus i Höllviken. 80 tjejer och kvinnor samlades för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen och för att lära känna varandra bättre, och det blev en lång kväll med massor av mat, dans och spännande samtal.

Upplägget var knytkalas och till slut var det svårt att få plats på serveringsborden när mat från en lång rad olika länder skulle dukas upp. Här fanns allt från saffranspannkakor och syrisk shawarma till irländsk brödpudding, svenska köttbullar, libanesisk tabbouleh, bröd, ostar och två hela bord fyllda med desserter.

Knytkalaset var en del av satsningen "In i Vellinge", som är ett samarbetsprojekt mellan Röda korset, Rädda barnen och Vellinge kommun. Syftet är att föra samman föreningsliv, ideella krafter, nyanlända, "gamla" kommuninvånare, och att skapa möten och kontakter mellan människor.

Veronica Öjfelth är projektledare för "In i Vellinge", och den som tillsammans med en liten planeringsgrupp styrt upp och bjudit in till knytkalaset.

- Tanken bakom middagen var att skapa ett möte mellan kvinnor från olika länder och sammanhang. En möjlighet att knyta kontakter och skapa relationer. När jag började planera tänkte jag kanske att vi skulle vara 15-20 personer, men jag överväldigades av det engagemang som finns bland kvinnor i Vellinge, säger hon.

Det här blev den första större sammankomsten, och tanken är att det ska bli många fler, både större och mindre.

- Jag har redan fått flera förslag på vad vi kan göra härnäst. Spontana tjejgrupper finns redan och fler är på gång. Det var en helt fantastisk kväll igår, med massor av god mat och positiv energi, och det känns som att kvällen verkligen stärkte allt det härliga engagemang som finns här, säger Veronica Öjfelth.

Knytkalas 8 mars i Höllviken