Havsnivåhöjningarna diskuterades i Almedalen

Tisdagen den 3 juli diskuterades hotet mot Falsterbonäset i Almedalen. Bland annat visades simuleringar av hur vattnet tränger in vid tillfälliga havsnivåhöjningar. Här kan du se seminariet i efterhand.

seminarium_almedalen_havsnivåer

I förra veckan lämnade Vellinge kommun in ansökan om att få bygga ett översvämningsskydd på Falsterbonäset till Mark- och Miljödomstolen.

I går, den 3 juli, anordnade kommunen ett seminarium på Almedalsveckan med rubriken "Risk för översvämningar på Falsterbonäset – Vad kan vi göra när havsnivåerna stiger?"

– Att vara närvarande i Almedalen är ett sätt att nå ut till myndigheter och andra kommuner. Vi behöver samarbeta för att komma vidare i arbetet med att lösa bland annat finansieringsfrågan, säger kommunstyrelsens ordförande Carinas Wutzler (M) som höll i seminariet tillsammans med Anna Möller, samhällsbyggnadschef på Vellinge kommun.

Seminariet lyfte frågor som behovet av nationell samordning, kunskapsutbyte och finansiering. Det gav också en bra sammanfattning av hur Falsterbonäset riskerar att drabbas när havsnivåerna stiger och vilka värden som hotas, samt hur översvämningsskyddet bör byggas.

Här kan du se seminariet i sin helhet (39 minuter).

Läs mer om hur Vellinge kommun jobbar med skydd mot höjda havsnivåer.