Hoppa till innehåll

För dig som vill ansöka om plats (ungdomar)

Uppdatering feriepraktik 2020

Vi vill tacka alla som har sökt feriepraktik sommaren 2020. Det har varit många sökande som har lottats mot ett begränsat antal platser.
Alla de som har kommit med i utlottningen har fått ett e-mail skickat till sig.
Tyvärr har nuvarande situation med covid-19 inneburit att platser inte vård & omsorg inte är aktuella. Vi jobbar med att hitta ersättningsplatser.
Som tidigare kommunicerat gäller framåt att det är viktigt att vara beredd på olika scenarier. Tidsperiod, arbetsplats och arbetsuppgifter kan ändras. I värsta fallet kan arbete behöva ställas in.


Är du född mellan 2001 och 2004 och vill tjäna lite extra pengar i sommar samtidigt som du får arbetslivserfarenhet? Då kan du ansöka om en feriepraktikplats hos kommunen.

Feriepraktik kallas ibland för kommunalt sommarjobb. Det innebär att du som är född mellan 2001 och 2004 får möjlighet att praktisera inom en kommunalt relaterad verksamhet. Du får utföra enklare arbetsuppgifter under ledning av en handledare, och får betalt för ditt arbete.

Om du vill ha en plats är det viktigt att du ansöker mellan 17 februari och 15 mars 2020.

Det finns praktikplatser inom bland annat äldreomsorg, barnomsorg, kök, bibliotek, vaktmästeri, städ, trädgårdsarbete samt inom bevakning av kommunens stränder (strandvakt). Om du vill praktisera som strandvakt gäller speciella antagningskrav, annars är reglerna de samma för alla platser.

Du skickar din ansökan genom att klicka på länkarna ovan. Notera att det finns två ansökningslänkar, en för platser inom äldreomsorg, barnomsorg, kök, bibliotek och vaktmästeri/städ/ trädgårdsarbete, och en för strandvakter.

Innan du ansöker är det viktigt att du läser igenom informationen under frågor och svar.

Frågor och svar

Du som är född mellan 2001 och 2004, är folkbokförd i Vellinge kommun och har ett fullständigt personnummer.

Du söker via e-tjänsten ovan. Ansökan är öppen mellan 17 februari och den 15 mars.

Platserna kommer att lottas ut bland de som ansöker om feriepraktikplats. Platserna går i första hand till ungdomar som inte haft en feriepraktikplats tidigare år.

Det finns även platser som prioriteras för dig som har särskilda behov.

Söker du till strandvakt finns det speciella antagningsregler som vi berättar om nedan. I övrigt är det samma förutsättningar och villkor gällande t.ex. lön och arbetstider.

Perioderna för strandvakt skiljer sig från övriga praktikplatser. Se information om perioder längre ner.

För att kunna ha feriepraktik som strandvakt behöver du göra ett simtest. Du behöver kunna simma 300 meter under 8 minuter (ryggsim är ej tillåtet). Du behöver också genomgå en utbildning på totalt 30 timmar och få godkänt på alla moment.

Steg 1 i utbildningen görs från hemmet via dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Steg 2 i utbildningen äger rum mellan den 14 juni och den 18 juni (5 timmar om dagen).

För att kunna ha feriepraktik som strandvakt behöver du ha fyllt 16 år innan utbildningen startar.

Tänk då på att det finns regler om hur många timmar du får jobba utan uppehåll.

Du som är yngre än 16 år ska minst ha 14 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila).

Du som är äldre än 16 år ska minst ha 12 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila).

I ansökningsformuläret finns möjlighet att komma med önskemål under vilken period du vill arbeta och inom vilket området. Så långt det är möjligt försöker vi ta hänsyn till dina önskemål men du kan inte själv välja.

För platser inom äldreomsorg, barnomsorg, kök, bibliotek och vaktmästeri/städ/trädgårdsarbete gäller följande perioder:
Period 1: 15 juni – 3 juli
Period 2: 6 juli – 24 juli
Period 3: 27 juli-14 augusti

För feriepraktik som strandvakt gäller följande perioder:
Period 1: Vecka 26-28
Period 2: Vecka 27-29
Period 3: Vecka 28-30
Period 4: Vecka 29-31
Period 5: Vecka 30-32
Period 6: Vecka 31-33

Nej. Anledningen är att vi vill att så många som möjligt ska få chansen till en feriepraktikplats.

Under tre veckor jobbar du sex timmar per dag, högst 90 timmar totalt. En arbetsdag består av sex timmars arbete och 30 minuters obetald lunchrast.

Arbetstiderna kan variera. Du kontaktar arbetsplatsen så fort du fått hem ditt antagningsbrev för att få reda på arbetstiderna.

Om du missar någon dag, exempelvis på grund av sjukdom, har du i vissa fall möjlighet att jobba in dessa timmar. Du kan då förlänga vissa arbetsdagar upp till åtta timmar. Detta gäller även er som arbetar vecka 25 när midsommarafton infaller och feriepraktikanterna är lediga på fredagen.

Prata med din arbetsplats för att få veta vad som gäller för just dig.

Lönen är 70 kronor/timme inklusive semesterersättning.

Din lön betalas ut månaden efter du arbetat. Om du till exempel arbetar i juni får du din lön den 27 juli. Det är din arbetsplats som ansvarar för att närvarorapporten/lönerapporten skickas in till Serkon.

Om du vill ha din lön insatt på ditt bankkonto ska du registrera ditt konto på Swedbanks kontoregister som du hittar på Swedbanks hemsida. Om du har frågor om kontoregistret kontaktar du Swedbank.

Nej, någon sjukersättning utgår inte. I samråd med arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba in vissa timmar.

Om du tjänar mindre än 20 008 kronor under hela året (2020) behöver du inte betala skatt för din inkomst. Du kan då använda blanketten Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag. Fyll i blanketten, skriv ut den och skriv under. Skicka sedan till SERKON, Malmövägen 28, 235 36 Vellinge.

Om du inte skickar in det här intyget kommer skatt automatiskt dras från din lön.
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag

I början av maj kommer du som har fått en plats att få ett antagningsbrev.

Nej. Om någon tackar nej till sin feriepraktikplats lottar vi fram en ny ungdom som erbjuds platsen. Om vi inte har fått svar inom 24 timmar lottar vi fram ytterligare en ny ungdom, och så vidare.

Nej, du kan endast tacka ja eller nej till din erbjudna feriepraktikplats. Vill du tacka nej ska du höra av dig så snart som möjligt till oss så att någon annan kan få platsen

Du kan nå oss via e-post: feriepraktik@vellinge.se eller på något av följande telefonnummer:
040-42 51 59 / 040-42 54 22.

Under perioder kommer vi att ha mycket att göra. Vi gör vårt bästa för att svara så fort vi kan.

Om du får en plats inom skola, barn- eller äldreomsorg behöver du begära utdrag ur belastningsregistret. Blanketter hittar du på polisens hemsida (se Belastningsregisterutdrag nedan). Du begär utdraget från Polismyndigheten via post eller e-post. Detta kostar inget.

När du fått utdraget från Polismyndigheten ska du lämna kuvertet (oöppnat) till arbetsplatsen innan du börjar jobba. Notera att det tar ca 2 veckor att få utdraget. Hör av dig till din arbetsplats om du är osäker på vilket utdrag du ska beställa eller om du har andra frågor.
Belastningsregisterutdrag

Har du speciella behov som innebär att arbetsplatsen behöver anpassa arbetet tar du direkt kontakt med arbetsplatsen och diskuterar detta.
Det finns en möjlighet för dig att skicka in din ansökan på annat sätt än via internet. Ta kontakt med oss vid behov.

Har du frågor kan du nå oss via e-post: feriepraktik@vellinge.se eller på något av följande telefonnummer: 040-42 51 59, 040-42 54 22.

Gällande feriepraktik som strandvakt kontaktar du falsterbonasetslivraddare@gmail.com. Telefon: 040-63 54 339.

Publicerad:
3 februari, 2020
Senast uppdaterad:
27 april, 2020