Hoppa till innehåll

Herrestorpskolans skolbibliotek

På Herrestorps skolbibliotek arbetar Ingela Mattsson, bibliotekarie och grundskollärare.

Skolbiblioteket som pedagogisk resurs

Skolbiblioteket arbetar för att verksamheten ska vara en del av skolans pedagogiska arbete. Samverkan med ledning och pedagoger möjliggör att skolbiblioteket kan erbjuda stöd för elevers lärprocesser och sträva efter att stärka elevers språkliga förmåga och digitala kompetens. På så vis kan skolbiblioteket exempelvis bidra till att utveckla elevernas språkutveckling, läsförmåga och informationskompetens. Dessa förmågor är en förutsättning för lärande, en demokratisk rättighet och för att elever ska bli aktiva samhällsmedborgare.

Stärka elevers språkliga förmåga

Skolbiblioteket arbetar med att stötta arbetet med språkutveckling och läsförståelse, något som är viktigt i alla ämnen. Genom att erbjuda en tillgänglig läs- och lärmiljö, lässtimulerande projekt och ett varierat utbud av tryckta böcker vill skolbiblioteket uppmuntra elevers läsintresse. Det läsfrämjande uppdraget innefattar också arbete med digitala medier och dess texter.

Assisterande teknik – Inläsningstjänst och Legimus

Elever i åk 4–9 har genom sin skolmejl tillgång till Inläsningstjänst som exempelvis erbjuder inlästa läromedel och lättlästa böcker. Elever med någon slags funktionsvariation, får tillgång till talböcker via Legimus.

Stärka elevers digitala förmåga

Medielandskapet förändras snabbt och det sker en ökad digitalisering vilket kräver att undervisning inkluderar medie- och informationskompetens (MIK). Skolbiblioteket stödjer lärares arbete gällande exempelvis informationssökning, källkritik, säkerhet på nätet och upphovsrätt.

Läroplanen slår fast att elever ska ”… ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.”.

Detta uppdrag återspeglas i de fyra aspekter av digital kompetens som Skolverket förstärkt och förtydligat i läroplanen:

image1ucs.png

Allmän information

Lånekort och lån

Om en elev saknar ett lånekort fås det efter att en lånekortsansökan gjorts. Lånekortet gäller på alla skol- och folkbibliotek i Vellinge kommun. Elever behöver inte ta med sitt lånekort till skolbiblioteket då de ska låna. Det går bra att köpa ett nytt lånekort på ett av Vellinge kommuns folkbibliotek om det gamla tappats bort.

Lånetiden är fyra veckor. Det utgår ett automatiskt mejl då det återstår tre dagar på ett lån, så att eleven ska hinna återlämna boken alternativt låna om den. Möjligheten att låna om en bok förutsätter att ingen annan elev reserverat boken. En reservation innebär att en låntagare ställer sig i kö till en utlånad bok och på så vis fastställs en turordning / kö. Skolbiblioteket tar inte ut övertidsavgifter för böcker lånade av barn och unga, men det är ändå viktigt att boken kommer tillbaka i tid. Det är elevens ansvar att lägga sina böcker i återlämningsboxen och att inte låna ut någon bok till en klasskompis innan boken blivit avregistrerad.

Bibliotekskatalogen

Bibliotekskatalogen rymmer samtliga böcker som finns på Vellinge kommuns skol- och folkbibliotek. Inloggning sker via ett 11-siffrigt lånekortsnummer och en 4-siffrig PIN-kod. Inloggningen gör det möjligt att:

Klicka på länken nedan för att komma till Vellinge kommuns bibliotekskatalog: https://bibliotek.vellinge.se/web/arena

Elevdelaktighet

Varje läsår utser årskurs 4-9 representanter till Biblioteksrådet. Rådet möts ungefär var tredje vecka och diskuterar biblioteksfrågor, fixar temautställningar och tar upp förslag och idéer från klasserna.

Elever har möjlighet att lämna tips eller önskemål på böcker som saknas i biblioteket och dessa köps in i den mån som är möjligt.

Herrestorps bibliotek på Instagram

Senast uppdaterad:
20 november 2020 10:08