Hoppa till innehåll

Årskurs 9

Åk 9 - konst - Kulturgarantin Hjältar och hjältinnor i konsten med Skissernas Museum i Lund

Besöket tar 2 h och består av en visning i museets utställningar och en efterföljande workshop.

Visningen varar i ca 40 min och sker i dialog med eleverna. Vad ser, upplever och tänker de? Tillsammans resonerar vi oss fram till kunskap om verken.

Vilka egenskaper har en hjälte? Vilka personer väljer vi att hylla som förebilder och vilka får egna monument? Kanske är någon en hjälte idag som blev hånad eller missförstådd under sin tid?

Vi tittar på skisser och modeller till monument som hyllar historiska personer och vad de åstadkommit och funderar över vem vi hyllar idag. Vad är värt att bevara för framtiden i form av en skulptur? Vi ser även förslag till så kallade anti- monument som fungerar som motsatsen till en hyllning. Dessa är ofta humoristiska och snarare skapade som samhällskritik. Vi diskuterar vilken bild av historien vi får utifrån dessa olika perspektiv och vilken funktion de har haft. Vi tittar också närmare på konstnärer som fått kämpa i motvind och banat nya vägar.

Skissernas.jpg

Efter visningen släpper vi loss kreativiteten och låter eleverna gestalta porträtt i kollageteknik av en person som de antingen vill hylla eller ifrågasätta. Porträtten utformas fantasifullt i material som tyg, garn, färgat papper, plast och återbruksmaterial.

Eleverna får under det egna skapandet möjlighet att knyta an till diskussioner under visningen om hur poser och attribut kan användas för att förtydliga en persons personlighet eller gärningar. Skapandet avslutas med en kort presentation av elevernas porträtt där de får uttrycka sina tankar och idéer. Varför har de valt den personen? Vad är det de vill hylla eller ifrågasätta? Hur har de valt att visa det i sitt porträtt?

Datum: 3, 6, 7, 13, 14, 17, 21, 27, 28 oktober samt 10, 17 november. Specifika datum meddelas skolan.

Lärarintroduktion 27 september kl 15.00-16.00 Skissernas Museum i Lund, där ni får en visning och en förberedelse inför ert besök.

Publicerad:
10 augusti, 2021