Hoppa till innehåll

Årskurs 6

Alla elever i åk 6 kommer att få möta författaren Kristina Sigunsdotter. Hon besöker skolorna och har ca 45-60 min samtal med eleverna i klassummet.

Kristina.jpg

Med hjälp av roliga och nytänkande övningar hjälper Augustprisade författaren Kristina Sigunsdotter eleverna att hitta lusten till det egna kreativa skrivandet och berättandet och ger dem en inblick i livet som författare. Fokus för workshopen är barnens egna alldeles särskilda förmåga att fantisera när de skriver och läser. Som Astrid Lindgren sa: Barn skapar mirakel när de läser.

Kristina Sigunsdotter är en svensk författare, konstnär och dramatiker. Hon är utbildad i Kreativt skrivande för barn och ungdomar vid Mittuniversitetet och har lång erfarenhet av att skriva för barn. Hennes pjäs ”Systrarna Stormhatt och det stora

fågeläventyret” har spelats på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Hon är grundaren av Poesifabriken, en poesiverkstad för barn. Som låtskrivare har hon samarbetat med artister som Georg Riedel, Nicolai Dunger och Dreaming Of Islands. År 2020 vann hon Augustpriset i kategorin "Årets Svenska barn och ungdomsbok" med Humlan Hanssons hemligheter. Hösten 2022 är hon aktuell med den andra delen i serien Bims värld och den sista delen i trilogin om Humlan Hansson.

Workshopen tar 45 minuter, men reservera 15 minuter extra, så att vi har tid att dra över lite. Förberedelser innan lektion för klass 6 (45 min):

Läraren får gärna högläsa Humlan Hanssons hemligheter innan mitt besök och att eleverna förbereder frågor kring boken och yrket författare. Ett annat önskemål är att eleverna får en ny skrivbok var som de ska använda som en hemlig dagbok att skriva en sida i varje dag i en vecka innan mitt besök. De får gärna rita bilder i dagboken också. Viktigt att de vet att dagboken är hemlig och att de inte behöver visa vad de skrivit för mig eller någon annan. Den egna dagboken får gärna introduceras i samband med att de börjar högläsa Humlan Hanssons hemligheter.

Datum: 30 september, 3,4,6,7 okt och 11,12,13 oktober. Besök ute på skolorna.

Lärarintroduktion

21 september kl 15.00-16.00 digitalt möte med Kristina där hon berättar mer om sitt besök och det förarbete man gärna får göra för att få ut så mycket som möjligt av hennes besök.

Publicerad:
10 augusti, 2021