Naturum Falsterbo är en utgångspunkt för att upptäcka den fascinerande naturmiljön på Falsterbonäset. Utställningar, utkiksplats och kunnig personal som informerar och anordnar olika aktiviteter.

Välkommen in för att ta dig ut!

Bostäder sökes!

Kom och hjälp oss att bygga bostäder till ängens alla bin!

På följande datum kl 13-15 kan barn (tillsammans med vuxen) komma och bi-dra med sin kreativitet till Strandbadens bihotell:

22-25 juni
27-28 juni

1 juli
4-5 juli
7-8 juli
11-12 juli
14 juli
16-17 juli
22 juli
26 juli
28-30 juli

Hotellen behöver dekoreras/målas och sedan inredas med bivänligt material. Det ska borras hål i grenbitar och klippas vass/slide till mindre bitar - allt för att bina ska välja att flytta in i de små hålen! Alla hotellen kommer sedan sättas upp vid Strandbadens slåtteräng.

Eftersom vi är utomhus ställs aktiviteten in vid regn eller kraftig blåst.
Arr: Konsthallen och naturum på Falsterbo Strandbad.

Program sommar 2020

Det händer en hel del på naturum i sommar!

Program 22 juni - 6 september 2020 (PDF-dokument, 372 kB)

Välkommen till Naturum

Guidad visning kl 11.30 varje lördag och söndag

Naturum Falsterbo är ett av 33 naturum i Sverige och fungerar som en port till Falsterbonäsets rika natur. Begreppet naturum skapades på 70-talet som ett initiativ från Naturvårdsverket för att öka intresset för och kunskapen om natur och kulturhistoria, växt- och djurliv, geologi och naturvård. En guidad visning av utställningen sker klockan 11.30 varje lördag och söndag under ordinarie öppettider. Visningen tar ca 15 min och är öppen för allmänheten. Dessutom anordnar vi olika evenemang, föreläsningar och guidningar under året för både vuxna och barn. För skolklasser och grupper kan särskilda visningar av utställningen bokas in. Information om bokning och upplägg:

Skolklasser: naturum@falsterbostrandbad.se

Övriga grupper: jeanette.jandermark@vellinge.se

Skolor

  • Vattendagar med naturum (åk 4-6) Under hösten 2020 kan skolklasser i åk 4-6 tillbringa en förmiddag (ca kl 9-12) med naturum Falsterbo. Ekosystemet havet – Vilka arter lever där och hur ser vi skillnad på dem? En förmiddag vid och om havet. Vi har även tillgång till sötvattensdammen där vi undersöker sötvattenslevande organismer och diskuterar likheter och skillnader mellan söt- och saltvatten. För intresseanmälan, passande tider och mer information om upplägg och förutsättningar maila naturum@falsterbostrandbad.se.
  • Guidad visning av naturums utställning. Under ordinarie öppetdagar (onsdag-fredag) går det att boka en guidad visning av vår utställning för skolklasser. Visningen kan anpassas till åldersgruppens eventuella förkunskaper/intressen. För intresseanmälan, passande tider och mer information om upplägg och förutsättningar maila naturum@falsterbostrandbad.se.

Förskolor

På naturum går det att låna äventyrsryggsäckar riktade till förskolor. Temat är "strand och hav" och en väska innehåller material och pedagogiska tips åt en klass/grupp. Lär er mer om havet och dess invånare. Varför inte testa på musselbingo eller titta lite närmre m.h.a. "vem bor i tångruskan?"

Kom upp till naturum och låna en rygga för att få en spännande och inspirerande stund på stranden.

Välkomna ut på äventyr!

Tillfällig utställning på naturum

Är du fri som en fågel, klok som en uggla eller dum som en gås?
Människan har alltid haft en relation till fåglar. Vi har inspirerats av fåglar i myter och religion, och konst och kultur. I populärkulturen syns till exempel fenixfågeln Fawkes från Harry Potter, Kalle anka och Angry birds. Vi är faktiskt omgivna av fåglar överallt, och ofta tänker vi inte ens på det.
Just nu visar vi utställningen "Människor hjärta fåglar = sant?" uppe på naturum.

Så är det att vara uggla

I naturum Falsterbos permanenta och interaktiva utställning väntar massor av spännande insikter. Hur fisktärnans långa och påfrestande flytt över land och hav går till. Hur en ugglas syn fungerar. Eller hur vind och havsströmmar har skapat Falsterbohalvön. Förutom den permanenta utställningen finns även en tillfällig utställning med olika teman/utställare under året.