De ska bygga 40 hållbara hyresrätter i centrala Höllviken

"En häftig gestaltning som andas ett modernt, grönt och hållbart Höllviken". Så beskrivs det vinnande förslaget i markanvisningstävlingen för tomten där Mariastugan tidigare låg. Uppdraget går till byrån Hauschild + Siegel som ska bygga 40 hållbara lägenheter.

Hauschild + Siegels vinnande förslag

Markanvisningstävlingen för tomten vid Falsterbogatan i Höllviken utlystes i somras. Nu är vinnaren utsedd och det blir Malmöbyrån Hauschild + Siegel som får uppdraget att bygga cirka 40 hyreslägenheter, fördelade på ettor, tvåor, treor och fyror i två hus.

– En häftig gestaltning som andas ett modernt, grönt och hållbart Höllviken, samtidigt som utformningen skapar en ny mötesplats ut mot Falsterbovägen, säger Vellinge kommuns projektledare Linda Ericsson om det vinnande förslaget.

Utdrag ur motiveringen:

"Förslaget skapar en ny grön pärla längs Höllvikens centrumgata. Vackert gestaltade byggnader med vertikal grönska och en hög detaljrikedom. Byggnadernas placering skapar en vacker platsbildning mot Falsterbovägen."

Hauschild + Siegel har tagit fram flera spännande bostadslösningar i både Sverige och Tyskland. I Malmö ligger de bakom två stora projekt i Västra Hamnen, nämligen bostadshusen Hållbarheten och Cykelhuset Ohboy, som även innefattar ett hotell.

Utmärkande för båda dessa byggnader, liksom byråns övriga projekt, är väldigt höga ambitioner när det gäller hållbarhet, och även husen i Höllviken kommer genomsyras av olika smarta hållbarhetslösningar. Några exempel på dessa är att de kommer vara nära-nollenergihus, det kommer finnas förnybar energi i form av solceller, gemensamt växthus, takterrasser och balkonger för odling, lastcykel- och bilpool och informationstavlor i trapphuset som visar aktuella bussavgångar till Malmö och Trelleborg.

Husen kommer att vara byggda mestadels i trä. Fasaden kommer att bestå av planhyvlad furu och värmebehandlad bok. I bottenvåningen på husen kommer det finnas lokaler för handel, så som till exempel butiker och restauranger. Dessa kommer mynna ut mot ett mindre torg i anslutning mot Falsterbovägen.

– Höllviken och Näset har en bygghistorik av stora sommarhus i trä, byggda bland annat av en av våra främsta arkitekter, Josef Frank. Vi vill nu bygga vidare på detta arv. Och redan nu börjar vi leta efter hyresgäster till lokalerna på bottenvåningen, som kan ge liv till platsen ut mot Falsterbovägen, säger arkitekten Cord Siegel.

Detaljplanen förväntas vara klar om cirka ett år och byggstart planeras till om runt två år.

– Platsen som idag är en tråkig ödetomt kommer få ett nytt fint utseende. Det kommer bli ett tillskott av hyresrätter och verksamhet i en spännande byggnad som med sin centrala placering och nära kollektivtrafik kommer bli attraktivt för olika målgrupper, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.