Hoppa till innehåll

Samhällsbyggnadspriset

Vellinge kommuns samhällsbyggnadspris delas ut för insatser inom områdena miljö, arkitektur och samhällsbyggnad. Det går både att ansöka om priset eller komma med förslag på pristagare om vissa kriterier uppfylls. Pristagaren ska vara bosatt i Vellinge kommun eller ha sin verksamhet knuten till kommunen.

Kriterier

Samhällsbyggnadspriset delas ut för insatser inom områdena miljö, arkitektur och samhällsbyggnad. Nedan följer en rad kriterier, varav ett av dem måste vara uppfyllt:

Insatsen innebär användandet av en produkt, tjänst eller teknik som:

eller

eller

eller

Insatser som värnar

eller

eller

Notera att pristagaren ska vara bosatt i Vellinge kommun eller ha sin verksamhet knuten till kommunen.

Allmänna bestämmelser

Mottagaren av Samhällsbyggnadspriset får en prissumma på 10 000 kr. Samhällsbyggnadspriset delas ut i december på Kommunfullmäktige av Kommunstyrelsens ordförande. Om juryn gör bedömningen att lämplig pristagare saknas ett visst år, får juryn besluta att inte dela ut något samhällsbyggnadspris för det aktuella året.

Jury

Juryn består av Samhällsbyggnadschefen tillsammans med Kommunstyrelsens arbetsutskott. Juryn utser varje år en pristagare bland de som nominerats och som uppfyller kriterierna för priset.

Ansökan/Nominering till Samhällsbyggnadspriset

Priset delas ut varje år och ansökan, eller förslag på mottagare av Samhällsbyggnadspriset med tillhörande motivering, ska senast den 3 oktober 2022 ha inkommit till kommunen, antingen via e-post: vellinge.kommun@vellinge.se eller via post till:

Vellinge kommun
235 81 Vellinge

Märk din ansökan med "Samhällsbyggnadspriset". Du behöver ingen särskild ansökningsblankett.

Tidigare vinnare

Samhällsbyggnadspriset 2021

Samhällsbyggnadspriset 2021 tilldelades Gösen 11, Krakaugatan 1, Vellinge.

När familjen köpte huset i april förra året hade det stått bortglömt i flera decennier, fram tills nu har det pågått en tidtypisk renovering av fastigheten och huset har fått tillbaka den charm det en gång hade.

Gösen 11 byggdes 1930. Byggherre var Stenhuggaren Karl Johan Henriksson och Arkitekt var Aug Ohlsjon. När huset byggdes var Vellinge en by, väster om Krakaugatan 1 var det åkermark. Byggnadstraditionen var tjugotalsklassicism med en förankring i det traditionella byggandet.

Senast uppdaterad:
31 augusti, 2022