Hoppa till innehåll

Minska matsvinnet

Matavfall ska sorteras ut, men det allra bästa är att se till att den mat som du köper verkligen blir uppäten. På denna sida får du några tips för att bli så matsmart som möjligt.

 1. Gör en inköpslista
  Planera maten i förväg. Titta i ditt kylskåp och skafferi och skriv upp vad du verkligen behöver. När du handlar håller du dig till listan.
 2. Tänk på ekonomin
  Den dyraste maten är den man slänger.
 3. Bäst före-dag
  Välj varor med bäst före-datum långt fram om du inte tänker använda dem direkt. Tänk på att livsmedel ofta håller längre än bäst före-dagen.
 4. Se till att kylskåpet fungerar som det ska. Livsmedel ska förvaras mellan 1 och 5 grader för att hålla sig fräscha så länge som möjligt.
 5. Förvara livsmedlen enligt instruktionerna på förpackningen.
 6. Äldst längst fram. Ställ den nyinköpta maten längst in i kylen, så att du först använder de äldsta livsmedlen.
 7. Lägg inte upp för stora portioner.
 8. Använd rester till mat nästa dag, eller frys in dem. Frukt som har blivit mjuk kan du kanske göra en smoothie av, grönsaker som är lite tråkiga kan fungera fint i en soppa. Var påhittig!
 9. Frys in. Om du äter lite bröd, frys in i skivor, så kan du ta fram det som du behöver.
 10. Sortera det som måste kastas. Det går inte att undvika matavfall helt, sortera ut det och lägg i avfallskärlet så att det kan bli biogas och biogödsel.

På Sysavs kampanjsida Resterkocken hittar du tips på mat du kan laga av gamla rester. Recepten är skapade av skolungdomar.

Senast uppdaterad:
14 december, 2020