Hoppa till innehåll

Naturnära

Välkommen till Naturnära

I Vellinge kommun har vi nära till naturen, vi är faktiskt den kommun i Sverige som har mest skyddad natur i förhållande till ytan. Över 60 procent av markytan är skyddad genom tio naturreservat och ett marint reservat på totalt 13 500 hektar. Vi vill göra det enklare att upptäcka vår natur och sprida information om våra unika natur- och kulturvärden. Nu flyttar vi ut och erbjuder naturaktiviteter för dig som bor här och dig som besöker oss. Dessa kallar vi Naturnära Vellinge.

Insektssafari och skapande verkstad med Vattenverkstaden

Vi uppmärksammar den biologiska mångfaldens dag. Tillsammans med pedagoger från Vattenverkstaden studerar du på ett lustfyllt sätt insekter och småkryp i naturen. Sedan kan du skapa din egen fantasifulla och spännande insekt av naturmaterial.
Det är en öppen aktivitet och vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar aktiviteterna efter
gällande situation. Kläder efter väder rekommenderas!

Lördag 22 maj mellan klockan 11-15 befinner vi oss vid Arriesjön.

Söndag 23 maj mellan klockan 11-15 befinner vi oss vid Kämpinge Strandbad, stora parkeringen vid Östra kanalvägen.

Guidade vandringar

Vi vill att fler ska upptäcka och samtidigt lära sig mer om den unika natur som finns i kommunen.

En söndag i månaden hålls en guidad vandring med ”naturguide på vift”. Platsen och temat varierar, ibland är det även inbjudna gäster, håll koll på våra månadsvisa söndagsnaturstunder nedan.

Nästa vandring: söndag 23 maj kl 13 (ca 1 timme), naturreservatet Kämpinge Strandbad (samling stora parkeringen Kämpinge Strandbad). OBS! Begränsat antal platser och föranmälan till naturnara@vellinge.se senast 24 h innan krävs.

Skräpplockardagarna

Alla som vill kan vara med och plocka skräp för ett renare Vellinge. I flera år har vi haft ett stort engagemang under skräpplockardagarna. Trots annorlunda omständigheter i år så finns det fortfarande goda möjligheter till att göra en insats.

Den 24 april bjuder Friskis & Svettis och Vellinge kommun in till plogging - promenad eller joggingtur som kombineras med skräpplockning. Läs mer om evenemanget här!

Falsterbo Bird Show

Falsterbo Bird Show är en årligen återkommande natur- och miljömässa med fåglar i fokus.

Falsterbo Bird Show arrangeras av Vellinge kommun, BirdLife Sverige och
Skånes Ornitologiska förening och äger rum 3-5 september 2021.

Nya grillplatser

Du har väl inte missat att vi har fått tre nya grillplatser i kommunen? Tillsammans med Arbetscentrum och Tekniska förvaltningen har Vellinge kommun placerat ut grillar vid Stora Lekan i Östra Grevie, vid nya utegymmet i Västra Ingelstad samt vid Torsgården i Vellinge.

Vill du använda några av våra andra grillplatser så hittar du mer information här!

Tipsrundan

På sportlovets tipsrunda var det hela 35 personer som deltog, varav 10 stycken hade alla rätt. Vinnarna har meddelats och fått sina priser och det lottades även ut ett gäng tröstpriser. På bilden skymtas fråga nummer fem, som upplevdes som lite svårare, där rätt svar var kryssalternativet - Skrattmåsen.