Hoppa till innehåll

Inspiration

För inspiration och tips på upplevelser hänvisar vi främst till vår sajt Semesterkänsla.se. Nedan finns några exempel på historiska platser att besöka här i Vellinge kommun.

Bröddarps Mölla

Bröddarps mölla som uppfördes 1840-1841 ligger mellan Västra Ingelstad och Arrie i kommunens nordöstra del. Det är en så kallad stubbamölla, vilket innebär att en vertikal stock (stubben) bär upp byggnaden. När det är dags för malning vrids hela möllan mot vinden. Kvarnhjulen drivs av vingarna. Vid gynnsamt väder maldes 300-400 kilo fodersäd per timme.

Mölla1 AL.JPG

Falsterbo Stadspark

Falsterbo stadspark3944 - tumnagel-liten (319860).jpg

Stadspark med natur och kulturslinga.

Att gå på tur i stadsparken är avkopplande och erbjuder möjlighet till en paus på en bänk eller varför inte en picknick? Stadsparken har naturligt framvuxna stigar och har blivit en skogspark med fler än 70 olika arter av buskar och träd. Turerna som är mellan 2-7 km är lärorika med fina informationstavlor och det finns en folder om parken. Slingorna i den vackra parken är till största delen tillgänglighetsanpassade, framkomliga för både barnvagnar och rullstolar.

Parken kan med fördel användas i pedagogiskt syfte av förskolor & skolor.

Vandringarna startar vid Falsterbo Strandbad, fortsätter med en naturslinga (markerad blå) genom parken och sedan en kulturslinga genom centrala Falsterbo och vidare söderut mot Falsterbo fyr.

Falsterbonäsets Open Air Museum

Open Air 24013670-forstenade - tumnagel-liten (383624).jpgEn skulpturpark i Höllviken längs med strandpromenaden utmed väg 100.

Falsterbonäsets Open Air Museum består av fem stora bronsskulpturer på socklar av skånsk granit. Konstnär är den världskände svenske skulptören Gudmar Olovson. Skulpturerna representerar olika teman som kan finnas i livet som: Kärleken, Livets början, Systrar, Bevarandet och Flykten. Stiftelsen Allan och Bo Hjelt har gjort installationen ekonomiskt möjlig och har med denna donation sett till att Vellinge kommun kan ståta med ett av Sveriges mest magnifika landmärken.

Intill Gudmars skulpturer finns det en sjätte skulptur "Kassandra" som är gjord av Peter Mandl. Enligt mytologin kämpade Kassandra i motvind och tycks vara formad av havets vindar och vågor.

Måkläppen

beskuren säl,måkläppen.jpg

Naturreservatet Måkläppen är en låg sandig halvö som sticker ut från Falsterbonäset. Måkläppen har stor betydelse som häckningsområde för många kustfåglar som ejder, gråtrut, silvertärna. Den är också en viktig uppehålls- och yngelplats för knubb- och gråsäl. Halvön blev naturreservat 1971. Att vandra ut på Måkläppen är en fantastisk naturupplevelse!

Det är viktigt att hålla avstånd till sälarna. Vänligen respektera gällande trafik- och parkeringsregler. Måkläppen är ett mycket populärt besöksmål. Vi rekommenderar bilburna besökare att parkera på den stora parkeringen vid Falsterbo Strandbad alternativt på parkeringen i Skanörs hamn och promenera till Måkläppen. Tack för visad hänsyn!

Gå på yttersta reveln. Från Flommens Golfklubb är sträckan12 km. Det blåser tidvis hårt, så klä dig varmt och vindtätt. Stör inte sälarna och övrigt djurliv. Tänk på att det inte är tillåtet att ta med hunden. OBS! Tillträde endast tillåtet 1 november - 31 januari.

Månstorps Gavlar

Månstorps gavlar IMG 6278 - tumnagel-liten (327486).jpgDet var i Skåne som en stor del av den danska adeln byggde sina gods innan landskapet blev svenskt 1658. Godset Månstorp hette ursprungligen Mogenstrup och byggdes som en renässansborg i mitten av 1500-talet.

Månstorp har varit en plats för dramatiska händelser, men idag är borgen en stämningsfull ruin vars idylliska atmosfär har gjort den till en populär plats för konserter och andra kulturevenemang.

Kom hit och upplev dess spännande historia. Den sitter bokstavligt talat i väggarna.

Spela golf i kommunen

Vi har en mer än 100-årig golftradition. Det finns fem fina golfbanor i Vellinge kommun - två inlandsbanor och tre banor vid havet.

golfklubba på gräset_small.jpg

Flommens Golfklubb Ljunghusens Golfklubb Söderslätts Golfklubb Vellinge Golfklubb Falsterbo Golfklubb

Sydkustleden

16336830-skanor - original (252170).jpegAtt cykla längs Sydkustleden ger dig möjlighet att upptäcka många av Skånes finaste miljöer varav en del av dem leder dig hit. Via två etapper kan du uppleva Vellinge kommun och allt som vi har att erbjuda. Sydkustleden har rödvita skyltar och är lätt att följa - och lätt att göra små spontana avstickare från för att till exempel besöka en gårdsbutik eller ett café.

Trelleborg - Skanör Malmö - Skanör

Vandra längs Skåneleden

Vandra IMG 0719 - tumnagel-liten (327301).jpgVandra etapp 20 och 21 av SL 5: Öresundsleden genom Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo!

Vandra längs inbjudande sandstränder, genom kohagar och förbi kulturhistoriska spår på Falsterbohalvön i Skånes sydvästligaste hörn. Tillsammans är etapperna 31 km. Mer information om lederna finns på Skåneledens hemsida. På Skåneledens hemsida finns en karta över vandringslederna att ladda ner. Här kan du även ladda ner appen Scandinavian Trails. Appen är gratis och finns för både iOS och Android. Kom ihåg att packa ner kikare och badkläder!

Observera att Falsterbonäset till stor del består av naturreservat och naturskyddsområde. Detta innebär bland annat att fricamping inte är tillåtet längs leden och att det i vissa delar av Falsterbonäset råder beträdelseförbud.

Etapp 20 Foteviken - Falsterbo Camping Etapp 21 Falsterbo Camping - Falsterbokanalen

Publicerad:
8 maj, 2020