Hoppa till innehåll

Grönt fokus för feriepraktiken

På Arbete och Etablering är det alltid mycket som händer, allt från att välkomna nyanlända, hjälpa människor till arbetslivet och anordna ferieplatser för ungdomar. Här kommer fokus att ligga kring sommarens gröna feriepraktiker.

I sommar kommer Vellinge ta emot runt 230 ungdomar på feriepraktik, fler än någonsin tidigare. För att arbetet ska bli så bra som möjligt har man därför anlitat tre handledare: Niklas Wahlqvist, Sandra Olsson och Maja Winberg. Anders Hörlin, som arbetar som Samordnare och Arbete- och Etableringscoach startade upp allt arbete i januari är positiv till att kunna ta emot så många ungdomar, speciellt i denna ovissa tid som vi lever i.

Det dröjer inte länge innan samtalet kommer in på miljö och hur inarbetat det är att ha ett grönt tänk i organisationen. Något som är högt prioriterat och som alla fyra är stolta över. Hos Arbete och Etablering finns det en verkstad där personal arbetar med att utföra tjänster till hela kommunen, bland annat leksaker till förskolor men också cykelvagnar som ska användas av årets feriepraktikanter.

- Jag tycker att det är en otroligt fin samverkan här. Vi fick hjälp att ta in begagnade cyklar och även att få dem reparerade. Cykelvagnarna är skapade från scratch av gamla lastpallar. Det är ett enormt stort miljötänk som ger många ringar på vattnet ut i verksamheten, säger Sandra.

I ett samhälle som ofta ser ner på ungdomar och vad de är kapabla till berättar Niklas att han blivit imponerad över tilltron och hoppet man har kring ungdomar här. Tidigare fanns det planer på att en av grupperna skulle cykla en mil, men planerna blev ändrade, men Niklas är fortsatt stolt över att förtroendet och tilltron till ungdomarna är så stark. Maja som var enig, menade på att det kan vara första gången i ungdomarnas liv som de får chansen att ta ett större ansvar, som exempelvis ansvara för en aktivitet, vilket kan leda till en stor personlig utveckling.

- Vi hade en historia från förra året om några ungdomar som hade hoppat av gymnasiet, men efter tre veckor ansökt igen. Vi fick senare höra att de börjat studera och tagit tag i sina liv, slutat sitta uppe på nätterna och spela datorspel, för att de hade varit ute i friska luften, berättar Anders.

Både Sandras och Niklas grupper kommer att utgå från Brohuset. Bland annat kommer ungdomarna att arbeta längs med Skåneleden och stränderna med att restaurera, underhålla och rengöring. Även skräpplockning kommer att ingå, för att få igång en känsla för natur och miljötänk. Det finns förhoppningar om att feriepraktiken kommer bidra till att skapa nätverk och gemenskap mellan ungdomarna, men även att skapa nyfikenhet kring naturen och allt vad den har att erbjuda.

Majas grupp med ungdomar, iklädda orange västar och cykelkärror i trä, kommer att finnas längs med de fantastiska stränderna vid Falsterbo strandbad, Kämpinge strand, Skanörs hamn och stränderna runtomkring. Ett tips är att vara på plats på vardagar för att det två gånger per dag kommer erbjudas håvning av ungdomarna, en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen. En perfekt aktivitet för barn och ungdomar, eller varför inte vuxna som har nära till sitt barnasinne. Missar man håvningstillfällena kan man få låna med sig ett håvningskit innehållande håv, lupp, genomskinlig hink och spännande havsbingo.

I förra veckan började de första feriepraktikanterna sin period och mer information och berättelser om vad de hittar på i sommar kommer inom en snar framtid!

Publicerad:
29 juni, 2021