Till Vellinge kommuns startsida

Herrestorps elever vann 3:e pris

3e pris pythagoras quest
Elise, Rebecka och Julia i åk 9 vann tredje pris i skånefinalen i matematiktävlingen Pythagoras Quest. Stort GRATTIS till er och vår eminenta mattelärare Urban!

Herrestorp vann 2:a, 3:e och 4:e pris i White Guide Junior 2016

Mat Tina White Guide 2
Tina Nordström konferencier

Vilken skräll på White Guide Junior 2016 som gick av stapeln på Malmö Live den 13 september. Vi kom från ingenstans och kammade hem hela tre prestigefyllda placeringar!!

2: pris för bästa Gastronomiska Rektor
3:e plats som årets Skolrestaurang (vi fick 84 av 90 möjliga poäng, vinnaren fick 86p)
4.e plats Årets Offentliga Hållbara Gastronomi.

White guide junior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helheten kring skolmåltiden. Juryn har besökt ca 300 nominerade skolor och bedömt smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Utav dessa har ca 60 gått vidare till att få ett omdöme i boken White Guide Junior. (Tänk Guide Michelin) Av alla dessa skolor kom vår skolrestaurang på 3:e plats, det är så otroligt bra att vi nästan svimmar! Nu kan det bara bli bättre...

 Läs gärna mer om White Guide Junior och Magasin måltid på: Magasin Måltid

Vi är KRAV -Certifierade nivå 3 med minst 90% eko

KRAV 3
Herrestorps förskola och skola är  KRAV -certifierade enligt steg tre med över 90% ekologiska råvaror. Köket på Herrestorp serverar dagligen cirka 550 portioner och det är enormt mycket hårt arbete och engagemang som ligger bakom detta. Grattis Herrestorp, vi kan bara instämma med inspektörens ord "Det är härligt att se sådan ordning och engagemang!".

Herrestorpskolan näst bästa ekoraket i Lilla Ekomatsligan 2015!
vinst lilla ekomat

På Nordic Organic Food Fair i Malmö den 2 november premierades Sveriges bästa förskolor och skolor på ekologisk mat av Ekomatcentrum. Herrestorp blev Sveriges näst bästa ekoraket för vår ökning på 100% av andelen ekologiska inköp och tillsammans med flera andra förskolor och skolor premierades vi med ett silverdiplom för 2014 års siffror på 65% ekologiska råvaror. Läs gärna mer om Lilla Ekomatsligan på: Ekomatcentrum

Vi delar med oss

Barn i kök förskola
Det är roligt att det är så många ute i landet som uppmärksammar det fantastiska arbete som skolans/förskolan kök och pedagoger gör kring måltidspedagogik. 

David, vår uppskattade köksmästare, blev tillfrågad av Skolmatsakademin i Västra Götaland att dela med sig av våra handlingsplaner och mallar för hur vi arbetar med barn i köket. Något vi med glädje och stolthet gjort! Så nu kan alla som vill lite enklare komma igång med barn i kök och fler barn få ta del av den matglädje våra barn får känna när de hjälper till i köket. Här kan du läsa mer om Skolmatsakademin och ta del av deras tipps för hur man kan arbeta med barn och mat. Här hittar du även några länkar till artiklar i bland annat Sydsvenskanoch Lararnasnyheter

Manifestation för alla människors lika värde 

Söndag den 11 oktober 2015 hölls det en fredlig manifestation utanför kommunhuset. Initiativet kom från Facebook gruppen, "För ett Vellinge att vara stolta över". Kommunen höll öppet och för Vellinges kommunala skolor föll det sig naturligt att inom ramen för solidaritetsuppdraget i läroplanen vara med och sprida budskapet om ett öppet Vellinge som står för mänskliga rättigheter och FNs barnkonvention. För mer information och anmälan. Många Vellingebor deltog och vi lyckades bilda ring runt hela kommunhuset som en symbål för gemenska och medmänsklighet.

Fritids flätar stängselhjärta på skolgården

#eleverhjälper - en krona gör skillnad

Ingen har missat den enorma flyktingkatastrof som råder i Europa. Vi på Herrestorpskolan vill vara med att lyfta blicken och guida er vidare till Skolsmedjans insamling och hur du kan vara med och göra skillnad.

Herrestorpskolan vann Kalvinknatet

Vi har fantastiskt engagerade elever, vårdnadshavare och lärare på skolan och tillsammans kammade de hem segern! Här är en bild på några av våra över hundra joggande elever en dag i våras.

Skoljogg

Ja, där kom våren!

Eleverna från f-klass har nu tömt komposten i våra tre rabatter vid vita skjulet. De har sett, känt , luktat, krattat  och kört skottkärra. Härliga vårhälsningar från eleverna och mljögruppen!

kompost
På Herrestorpskolan har vi en egen maskkompost där elever och pedagoger tillsammans komposterar en del av skolans matavfall.

Herrestorp deltog i Earth Hour 2015, I will if You will!

Fredagen den 27 mars delttog Herrestorpskolan i Earthhour. Skolans miljöråd planerade aktiviteterna för veckan.

 Elevrådsutbildning med Visionsfabriken 

Elevrådsrepresentanterna från Herrestorps klasser 6-9 har fått fortsatt utbildning med visionsfabriken. Förra året var de på en utbildningsdag på Sandeplanskolan. Ämnet för dagen var elevdemokrati och elevinflytande med Joel Sjövall från Visionsfabriken och det märks verkligen att det ger resultat! 

Elevrådsutbildning 2013

Elevrådsutbildning 2013

Lekens dag och hoppets dag

Varje vår har vi en hälsovecka som avslutas med hoppets dag för årskurs F-5. Lekens dag planeras helt och hållet planerad av eleverna i årskurs tre. De väljer själva aktiviteterrna och ger instruktioner vid stationerna.

Lekensdag2

Lekensdag

Tomatodling på högstadiet

På kemins dag höstterminen 2012 gjorde årskurs 6-9 egna krukor i nedbrytbar plast, i dessa har de nu på vårterminen planterat tomatfrön.

Tomatodling åk 6-9

Eurovision School Contest

Vi deltar i Eurovision School Contest och 2013 vann åk2 biljetter till genrepet med detta fina bidrag!

Det vinnande bidraget i Eurovision youth song contest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herrestorpskolan

Herrestorpskolan är en del av Herrestorps rektorsområde tillsammans med våra tre fritidshemsavdelningar och Herrestorps förskola. Herrestorp är den lilla skolan som satsar aktivt på de grundläggande färdigheterna och ger nycklarna till det livslånga lärandet genom inre motivation, goda relationer och en positiv förväntan. Skolan har cirka 350 elever i åldrarna 6-16 år. Vi i Vellinge är åter igen årets skolkommun. Vi är mycket stolta och glada över att ha fått så fina omdömen fyra år i rad och fortsätter att arbeta för att behålla vår plats i den absoluta toppen. Att vi sedan placerat oss på 2:a, 3:e och 4:e plats i tre av kategorierna i White Guide Junior, Sveriges mest prestigefyllda tävling för skolkök är ju något alldeles extra som våra elever har glädjen att njuta frukterna av varje dag.

Vår vision; "Vi leker och lär för framtiden!"

Herrestorpskolans är en öppen skola som ger barn och ungdomar kunskaper och färdigheter för att utvecklas till sin fulla potential. I Vellinge kommun arbetar vi efter värdegrundsorden glädje, -mod, -omtanke och trovärdighet och för oss på Herrestorp innebär det bland annat att vi utgår från en positiv förväntan på barn och elevers förmåga till lärande och omsorg om varandra.

Genom att använda oss av digitala verktyg och estetiska uttryckssätt ger vi eleverna många olika verktyg i sitt lärande och deras nyfikenhet är en viktig drivkraft i utformningen av undervisningen. För oss är det självklart att arbeta aktivt med elevdelaktighet för att stärka eleverna i deras egenansvar och ta till vara deras tankar och intressen. Läs gärna mer om hur vi arbetar med elevinflytande och verksamhetsråd under flikarna här ovan. Kika även gärna in på vår Facebooksida och se mer av hur vi arbetar i vardagen!

Organisation

Herrestorps rektorsområde består av skola, förskola och fritidshem. Vi är i dagsläget en enparallellig F-9 skola men kommer under 2016-2018 byggas ut till att vara tvåparalelliga.

Skolan är organiserad i fyra lärlag; fritidshem, åk F-3, åk 4-6 och åk 7-9. På förskolan har vi två lärlag där personalen arbetar i blandade grupper från båda husen. Våra kvalitetsutvecklingsgrupper för förskola resp skola, kallar vi för Qualisgrupper utifrån att vi arbetar med kvalitetsutvecklingsverktyget Qualis. Ledningen består av en styrgrupp med rektor, biträdande förskolechef och administrativ chef

Prioriterade verksamhetsmål

I allt vårt arbete bygger vi på våra tre prioriterade verksamhetsmål. Lärande ska vara lustfyllt och utmanande utifrån varje elevs förutsättningar! Det gäller både de elever som vill ha extra utmanande uppgifter och dem som behöver stöd. Vårt resursteam Viljan består av en specialpedagog för åk F-3, 4-6 respektive 7-9, flera resurspedagoger och elevassistenter. Resursteamet stöttar även pedagogerna med handledning och har ett nära samarbete med den centrala elevhälsan.

Prioriterade verksamhetsmål

Profil; En skola för en hållbar värld

Kroppen och knoppen

Vi arbetar även aktivt med eleverna och deras hälsa i undervisningen. Varje läsår har vi temaveckor kring miljö och hälsa. Varje läsår startar med tema trygghet och trivsel. Vi har en massagefåtölj där elever kan få mental träning särskilt anpassad för skolelever och vi använder olika tekniker så som yoga, meditition. Dessutom erbjuder vi alla elever att delta i hjärnjogg på morgonen. De får då även frukost på skolan.

Jag och världen

Det är idag en stor och ibland omtumlande värld våra elever möter. På Herrestorps har vi olika projekt med bla vänklasser/vänskolor och bjuder in sociala entreprenörer för att ge eleverna en god omvärldskänsla. Det handlar om att uptäcka skillnader och likheter men även att få en förståelse för sammanhang och hur jag kan påverka, både i större samanhang och i mitt eget liv. Varje år har vi tema hållbar miljö och deltar i sammarbete med Världs natur fonden i Earthour.

Lärande hållbara måltider och måltidspedagogik

På Herrestorp arbetar vi utifrån målen i Vellinge kommuns miljöpolicy. Bland annat är vi KRAV certifierade enligt steg tre och har ca 95% ekologiska råvaror i vår skolrestaurang. Vi källsorterar, arbetar aktivt för att minska svinn och eleverna komposterar delar av vårt matavfall i skolans kompost. Dessutom använder vi bara miljövänliga rengöringsmedel. Vi försöker att återbruka så mycket det går. All personal och elever har fått utbildning i KRAV och vad det är för något. Vi har även en kostpolicy som vi tagit fram i samråd med elever, personal och vårdnadshavare. Den finns att ladda ner på vår vklass samt på vår hemsida: Matsedel.

Måltidspedagogik

Köksmästaren på Herrestorp är utbildad handledare i måltidspedagogik och vi har tagit fram ett material om vad måltidspedagogik är för något och hur vi ar arbeta med det på Herrestorp. Den finns att ladda ner på vår hemsida och på V-klass. Och här nedan följer en kort beskrivning.

Förskolan

På förskolan arbetar vi med barn och mat genom att barnen så gott som dagligen är med i köket och förbereder frukost, lunch och mellanmål. Vi arbetar även med något som kallas Sappére metoden ute på våra avdelningar och veckans grönsak. Du kan läsa mer om det i broschyren "Måltidspedagogik på Herrestorps förskola". (PDF-dokument, 3,6 MB) eller i denna fina artikel i Sydsvenskan

Skola och fritidshem

Enligt skolverket ska skollunchen vara integrerad i skoldagen och för oss på Herrestorp innebär det bland annat att personalen äter tillsammans med eleverna. Vi samtalar med dem och använder måltiden som ett tillfälle till både språkträning och social samvaro. Köksmästaren arbetar även nära eleverna genom att gå ut i klasserna och prata om mat eller göra workshops. Fritidsbarnen och eleverna kommer även in i köket och hjälper till att laga mat eller tillreda mellanmål. Dessutom har alla elever i årskurs 7 praktik i köket. Läs gärna mer om hur vi arbetar med skolmåltiden här:
Länk till köket på Herrestorps skola och förskola

Sjukanmälan

Elever sjukanmäls av vårdnadshavare på telefon 08–519 093 21. Du kan ringa numret när som helst på dygnet, men anmälan ska vara gjord före klockan 07.45 samma dag som eleven är borta från skolan. För att sjukanmäla ditt barn måste du först registrera ditt mobilnummer och din e-postadress i V-klass, information om hur du gör hittar du i V-klass och på kommunens hemsida. Vill du ha hjälp med att registrera din uppgifter i v-klass går det även bra att ringa expeditionen på 040-42 50 21. Observera att sjukanmälan ska göras varje dag om eleven är sjuk flera dagar i rad.

Herrestorpsskolans handlingsplan för oanmäldfrånvaro finns under fliken "Planer och Mål" här ovan.

Datum för studiedagar läsåret 2016/2017

Dessa dagar ägnar sig personalen åt kompetensutveckling för att ytterliga utveckla och förbättra verksamheten i förskola, skola och fritids.

  • 10 augusti
  • 23 november
  • 10 januari
  • 13 mars enbart förskola
  • 14 mars enbart skola och fritidshem