Kommunfakta

Vellinge är en attraktiv kommun. Läget mitt i Öresundsregionen och med havet och naturen in på knutarna gör att man här både kan bo, arbeta och njuta av sin fritid på bästa möjliga vis. 2012 blev Vellinge utsedd till Sveriges bästa skolkommun av Lärarförbundet. 2013 fick Vellinge kommun utmärkelsen Sveriges näst bästa företagsklimat av Svenskt Näringsliv. Därefter har kommunen aldrig legat utanför top 5.

Vellinge kommun bildades 1974 då kommunerna Vellinge, Räng, Månstorp och Skanör med Falsterbo stad slogs samman till en enda kommun - Vellinge.

Det var juris kandidat Christer Bökwall, notarius publicus, som på uppdrag av kommunstyrelsen upprättade ett förslag till kommunvapen. Detta fastställdes av kommunfullmäktige 16 december 1974.

Vellinges kommunvapen
Så här står det i den heraldiska beskrivningen:

I blå sköld en genomgående trappgavel av silver, belagd med ett blått möllejärn och nedan åtföljd av tre sillar av silver, ordnade två och en.

"Trappgaveln syftar på lokal byggnadsstil och borgruinen Månstorps gavlar. Möllejärnet, nav i kvarnsten, symboliserar traktens spannmålsproduktion och sillarna det medeltida sillfisket 'skånemarknaden'."

Ur Ale Historisk tidskrift för Skåne, Halland och Blekinge. Temanummer om landskapens vapenbilder, Lund 1998

Nära till det mesta

I Vellinge kommun är det nära till både andra delar av Skåne och till kontinenten. På mindre än en halvtimme når du både Köpenhamn och de skånska metropolerna Malmö och Lund eller en färjeförbindelse till Tyskland eller Polen.

Befolkningen ökar varje år sedan kommunen bildades 1974. Folkmängden januari 2016 var 34703

Kommunen har eget gymnasium, nyombyggda grundskolor, en väl utvecklad äldrevård och både moderna affärscentra och pittoreska gårdsbutiker.

Kommunen erbjuder mycket förströelse och vila för turister och kommuninvånare.

Hjärtligt välkommen till Vellinge du också!

Vi hoppas att du ska trivas och hjälpa oss att inte bara bevara utan också vidareutveckla vår kommun.