Chatt med Carina Wutzler onsdagen den 8 november

Har du någon fråga eller synpunkt du vill framföra till kommunstyrelsens ordförande? Passa på att ställa den direkt till Carina Wutzler (M) här i chatten. Chatten är igång klockan 13-15. Detta är årets sista chatt.

Nu är chatten avslutad. Frågorna som hanns med under chatten besvarades, och de frågor som var snarlika besvarades bara en gång. Tack alla som medverkade!

Peter: Hej! Världen är överbefolkad. Sverige är överbefolkat. Vi lever långt över våra tillgångar, förbrukar mycket mer resurser än vad jorden klarar av och har mer avfall/utsläpp än vad som är långsiktigt hållbart. Ändå tar vi hit tusentals med människor hela tiden som förökar sig snabbare än svenskar och bara förvärrar detta grundläggande problem. För 50 år sedan var vi ca 5 miljoner svenskar, idag är vi 10 miljoner "svenskar". Överbefolkningen ger oss också köer i vården, matbrist (vi är inte längre självförsörjande), vattenbrist, bostadsbrist, utanförskap, kriminalitet, överbelastad förlossningsvård, trafikstockningar etc. men ändå blir vi hela tiden fler och ingen politiker vågar lyfta frågan. Hur resonerar Vellinge med att vi har som mål att vi ska växa med 1,5 % per år när vi i själva verket borde ha lägre födelsetal för att kompensera för att folk blir allt äldre? Att ha evig tillväxt som ambition är lika logiskt som att utöka sina lån för att ha råd att betala sina räntor - det fungerar upp till en viss gräns. (08 nov 12:56)
Carina Wutzler: Kommunens mål är att växa med 1% per år över tid. Det målet har vi satt för att vi behöver växa för att klara fortsatt hög kvalitet i välfärdstjänsterna men tillväxten måste ske på rätt sätt. Givetvis kan inte kommunen var och när folk ska flytta till och ifrån kommunen men genom en bra samhällsplanering kan vi få en jämnare tillväxt i hela kommunen. In- och utflyttning varierar också över tid. De senaste två åren har Vellinge vuxit mer än 1% per år men så såg det inte under flertalet år tidigare. (08 nov 13:02)
CS: Varför kan ni inte sätta upp fartkameror längs Kämpingevägen? Hej. Jag har i många år skrivit både till Vellinge kommun, trafikverket och länsstyrelsen angående ökningen av biltrafik och alldeles för höga hastigheter längs Kämpingevägen. Men ni vägrar lyssna. Jag har åtskilliga gånger bevittnat och varit med om obehagliga olyckor och situationer vid denna väg. Många bilister tar ingen hänsyn utan kör alldeles för fort och kör om där det är dålig sikt. Varför kan man inte sätta upp fartkameror för att få ner hastigheten och samtidigt få en bättre och säkrare boendemiljö för oss som bor längs vägen? Det fungerar ju på Falsterbovägen. Hade hellre sett fartkameror än en ny skapelse i en rondell. Hur prioriterar ni egentligen? Pengar saknas ju inte. Kom gärna på besök för att känna av den verklighet vi lever i varje dag. Jag är oerhört frustrerad över att både Vellinge kommun, Trafikverket och länsstyrelsen hela tiden undviker att ta ansvar genom att bara skylla över på varandra. Mvh CS (08 nov 12:58)
Carina Wutzler: Trafikövervakningen åligger polisen och inte kommunen. Kommunen har köpt in ett antal skyltar som visar uppmätt fart och påminner trafikanterna om vilken hastighet som gäller i aktuellt område. Den kan användas i området under en period. Polisen som ansvarar för fartkamerorna. (08 nov 13:05)